Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 2
Гостей: 2
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 15 » Зубри як ключовий вид для відновлення екосистем Карпат :.
22:11
Зубри як ключовий вид для відновлення екосистем Карпат :.

Автор: Hermann Wreesman
Автор: B.Eisenga / Flaxfield Nature Consultancy
Великі травоїдні тварини є ключовими видами природного середовища. Багато видів у природних екосистемах. прямо або побічно пов'язані з присутністю великих травоїдних. Однак роль цих тварин в екосистемі, як правило, не знають і не цінують. По всій Євразії більшість видів великих травоїдних тварин різко скорочується. Кількість такого виду, як антилопа сайгак, зменшилась з 1993 року з 2 000 000 до менш ніж 50 000 особин. Кількість інших ключових видів степів (наприклад, монгольських газелей) скоротолася з 2 000 000 до 500 000 особин за той же період часу. Стосовно Європи — останній піренейський козерог помер в 1999 році в Іспанії, цей підвид зник назавжди!

 

Критичне становище великих травоїдних тварин
Критичне становище багатьох великих травоїдних тварин - дзвінок для спеціальних заходів щодо збереження. Отже, в 1998 р. Всесвітній фонд дикої природи (WWF) заснував відповідні програми, так звані Ініціативи, що стосуються збереження великих травоїдних тварин (LHI). Після п'яти років досвіду роботи, стала очевидною необхідність у залучені до цієї проблеми спеціалізованих неурядових організаціях (НУО).

У 2003 р. LHI стала незалежним Фондом - Фондом щодо великих травоїдних (LHF). Основою цього фонду є мережа партнерів. Понад 300 експертів з понад 30 країн, що представляють різні організацій, пов'язані єдиною проблемою - збереженням великих травоїдних тварин. Вони беруть активну участь в організації LHF, діяльність яких спрямована на захист близько 45 видів тварин і, відповідно, охорону їхніх природних середовищ існування в Євразії. Таким чином, мета LHF — це збереження і відновлення життєво важливої функції великих травоїдних тварин в природі.

 

Збереження зубра
Робота LHF (далі Фонд) в Карпатах, є одним з пріоритетних напрямків, орієнтованих на використання зубрів у якості ключового виду для відновлення екосистем Карпат, і зосереджена на транскордонне співробітництво.
Роботу зі збереження зубрів LHI розпочала ще в 1998 р., але діяльність учасників програми, що працювали з зубрами у рамках мережі, не мала належного взаємозв'язку. Після поліпшення контактів почалася робота відповідно до Плану дій «Європейський зубр» (Статус Обстеження і Збереження), разом із групою фахівців МСОП / SSC, що фінансується Фондом. Згідно з Планом дій щодо оцінки стану стосовно охорони зубрів і збереження їхніх середовищ існування, були визначені пріоритети у подальшій співпраці. Після напруженої роботи План був готовий у 2003 р. і завдяки діяльності Фонду План дій щодо зубра був схвалений і прийнятий Бернською конвенцією і Радою Європи в 2004 році. Це призвело до призначення європейського зубра як виду-індикатора для Natura 2000. Нарешті питання, пов'язані з охороною і збереженням зубра були винесені на розгляд у рамках Ради Європи.

Для поліпшення транскордонного співробітництва важлива також інша стратегія Фонду, яка надає початкові інвестиції для допомоги проектам на місцях у регіонах та ініціювання експериментальних (показових) проектів. Бескиди є одним з пілотних проектів Фонду, що стосуються зубрів як ключового виду, служить як навчальний (презентаційний) матеріал для відновлення екосистем у Карпатах.

 

Робота Фонду в Карпатах
Фонд організував семінари і робочі наради в ряді країн, наприклад, в Україні (у Карпатах), Польщі, Словаччині і Румунії щоб поліпшити обмін знаннями, стимулювати транскордонне співробітництво та надати міжнародну підтримку регіональним проектам. Під час семінару щодо зубрів, організованому Фондом у парку Ванаторі Нямт (Румунія) в 2004 році було поставлено завдання поєднати за допомогою екокоридорів всі популяції зубра в Карпатах, створити мережу місць природного функціонування екосистем (природоохоронних територій) з природними популяціями великих травоїдних тварин, включаючи заміну вимерлих видів: диких коней і турів.

Через рік (навесні 2005 року) перший зубр прибув до парку «Ванаторі Нямт». Дослідження поведінки зубру були проведені з використанням радіотелеметричного обладання, наданого Фондом. Після польових досліджень двох популяцій зубра в Україні — у Національному парку «Сколівські Бескиди» (Західні Карпати) та Вижницький НПП (Буковина) — Фонд прийняв рішення підтримати проект Національного парку «Сколівські Бескиди» і допомогти збільшити популяцію виду, яка нараховувала менше 10 особин (у зв'язку з браконьєрством). Після створення мережі для вирішення проблеми браконьєрства Фонд фінансував будівництво корпусу акліматизації, в якій зубри із Західної Європи будуть перебувати до випуску їх у дику природу. Після декількох років намагання подолати ветеринарні перешкоди для імпорту зубра в Україну, це не вдалося зробити. У 2008 р. зубри з території України були завезені для проходження акліматизаційного періоду, планується реалізувати транспортування цих тварин ще узимку 2009. Зубри із Західної Європи, які через ветеринарні перешкоди не могли бути ввезені в Україну, були транспортовані до Парку Дикої Природи, Бельгія (Хан-сюр-Ліс) для розведення. Навесні цю групу тварин планується перевезти в Карпати.

 

Майбутні плани
Після 10 років роботи Фред Баерселман (Fred Baerselman) пішов у відставку з поста директора LHF. Зараз директором Фонду (LHF) є Ханс Кампф, який раніше працював як урядовий чиновник. Ханс Кампф, добре відомий серед українських охоронців природи, приймав участь у плануванні Пан'євро- пейської екомережі у Східній Європі. Він сфокусував увагу Фонду на найближчі роки зі збору даних і обміну інформацією про стан великих травоїдних тварин. Вже зараз відомо, що зубр у Карпатах залишатиметься пріоритетним видом, а Карпати пріоритетним об'єктом для діяльності Фонду (LHF) у майбутньому. Ми хотіли б привітати Уряд України та Мінприроди України з розробкою Карпатської екомережі.
Категория: Карпаты | Просмотров: 493 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 1
1 Hanna  
0
Привіт!
Мне звати Hanna Rokos!
Я хочу познайомити Вас з фотографіями корів, які я зробила в Українських Карпатах три роки тому. Корова, яку я сфотографувала здалася мені досить дивною і оригінальною. Вона була світло коричнева з білою смугою вздовж хребта. Раніше мені таких не доводилося бачити.
Я була здивовано коли дізналася, що худоба перебуває під відкритим небом майже цілорічно. На зиму до хлівів забирають тільки малих телят, дійну худобу та худобу, що має отелитися. Зими, як відомо в Карпатах сніжні та дуже холодні з сильними вітрами. Худоба часто цілодобово сама пасеться та п'є воду з гірських потічків, які знаходяться в глибоких ярах. Цікаво, що в цих горах досі водяться вовки, рисі та ведмеді.
Нещодавно я ознайомилася з фотографіями наскальних малюнків диких турів і була здивована схожістю побачених мною тварин на намальованих. Ознайомившись в Інтернеті з фотографіями тварин, яких вважають найближчими нащадками диких турів та фотографіями скелетів вимерлих турів, я переконалася, що побачені мною корови найбільше схожі на вимерлих предків.
Я буду рада, коли мої фото зацікавлять когось, хто зацікавлений у відроджені диких турів на Україні. Можливо, ще не все втрачено. З фотографіями живої копії вимерлої тварини ви можете ознайомитися на моїй сторінці в Facebook.

Имя *:
Email *:
Код *: