Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 16 » Зливи та їх наслідки :.
19:05
Зливи та їх наслідки :.

Фото із volovec.at.ua
Одними з катастрофічних атмосферних явищ є зливи, тобто рідкі атмосферні опади, що випадають безупинно або майже безупинно протягом декількох діб. Часто зливи супроводжуються градом, грозами та шквалистим вітром. Ці природні стихії в горах можуть мати трагічні наслідки для туристів. Саме тому краще перечекати негоду в безпечному місці, зійти з гори, хребта в зону лісу. Під час грози не можна стояти під одиночним деревом, стовпами чи на березі водойми. Не метушитися, розосередити групу, вимкнути мобільні телефони. Залізні предмети варто скласти на безпечній відстані від людей. Слід пам'ятати, що не кожне ураження блискавкою є смертельним, тому надання першої допомоги може запобігти нещастю.

Небезпека злив водночас полягає в створенні передумов для виникнення інших стихійних лих - повеней, зсувів, селів, обвалів.

Зсув - це рух гірських порід, земляних мас донизу схилами під дією власної ваги. Зсуви виникають при порушенні рівноваги порід через розмивання схилу водою, при ослабленні міцності, вивітрюванні або перезволоженні опадами і підземними водами, а також від сейсмічних поштовхів, руйнування схилів виїмками ґрунту, вирубки лісів, неправильної агротехніки. Зсуви відбуваються на схилах з кутом більше 19°, на глинистих ґрунтах при надлишковому зволоженні.

Обвали і зсуви не починаються раптово. Спочатку з'являються тріщини в гірській породі або ґрунті. Важливо вчасно помітити перші ознаки, скласти правильний прогноз розвитку стихійного лиха і подбати про власну безпеку.

Селевий потік (сель) - це тимчасовий потік води з великим вмістом бруду, каменів, піску та інших твердих матеріалів, що раптово виникає в річищах гірських рік. Сель є результатом злив, швидкого танення снігу і льоду. Він може відбутися і при обвалі в русла рік великої кількості пухкого ґрунту. На відміну від звичайних потоків, сель рухається окремими хвилями.

Сель несе в собі мільйони кубічних метрів грузлої маси. Розміри окремих валунів у селевому потоці можуть досягати упоперек 3-4 м. Володіючи великою масою і швидкістю в 15-20 км/год., сель призводить до великих руйнувань, знищення посівів, загибелі людей і тварин. За дику силу і лють сель називають "драконом гір".
Категория: Карпаты | Просмотров: 1044 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: