Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 16 » Великий зимовий облік птахів в Карпатському НПП
18:36
Великий зимовий облік птахів в Карпатському НПП

Великий зимовий облік птахів в Карпатському НПП


Великий зимовий облік є наймасовішим заходом із вивчення птахів у всьому світі. Завдяки простоті проведення та незначним витратам часу, великий зимовий облік отримав широку підтримку серед дітей і дорослих, щорічно забезпечуючи необхідними даними про птахів, які зимують в Україні. З роками кількість учасників великого зимового обліку в Україні зростає, що допомагає збирати важливі дані про стан популяцій загальнопоширених видів птахів Європи.

Мета зимового обліку - порахувати птахів, які мешкають узимку, щоб із року в рік мати можливість порівнювати чисельності популяцій птахів. Облік проводиться протягом однієї години. Потрібно рахувати види та кількість побачених птахів. Наприкінці годинного обліку зафіксувати найбільшу кількість кожного виду птахів, яку ви одночасно спостерігаєте в будь-який час протягом цієї однієї години (не враховуючи птахів, що пролітають).

Зима - це найкраща пора для обліку птахів. На результати спостережень - кількість птахів і різноманіття видів - може вплинути пора дня, в яку ви проводите спостереження. Загалом же, птахи більш активні вранці, коли займаються пошуками поживи після зимової ночі. Окрім того, на результати можуть впливати інші чинники, наприклад, погодні умови та наявність корму, але цей вплив не матиме вирішального значення, адже ми отримуємо дані від великої кількості учасників.

Велика кількість людей, які беруть участь у зимовому обліку, дозволяє отримати точні загальні результати. Протягом годинного спостереження одні учасники спостерігатимуть усього кількох видів птахів, натомість інші - багатьох, це врівноважить загальний результат і дасть чітку картину про чисельність і різноманіття зимових птахів у населених пунктах.

Результати зимового обліку - це зареєстровані дані про чисельність зимових популяцій птахів населених пунктів. Маючи дані за багато років, ми можемо простежити популяційні зміни серед загальнопоширених видів птахів, які інколи виявляються досить несподіваними.

Дикі птахи є чутливими індикаторами стану довкілля, тому результати обліків допомагають з'ясувати набагато більше, ніж просто їх чисельність. Якщо ми знатимемо про зниження чисельності певного виду, це допоможе вчасно вжити заходів для його збереження.

На території Карпатського НПП в 12 природоохоронних науково-дослідних відділеннях проводяться спостереження за зимуючими видами птахів: яструб великий, яструб малий, снігур, хатній горобець, сорока, сойка, сіра ворона, крук, горіхівка, синиця велика та інші. Спостереження за зимуючими птахами проводяться в єдині дні зимового обліку з 2004 року. У проведенні обліків беруть участь 50-60 спостерігачів. Традиційно великий зимовий облік птахів відбувається щорічно в останні вихідні січня. Нинішньої зими облік проводився 29-30 січня.
Категория: Карпаты | Просмотров: 570 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: