Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 16 » Таємниці Замку Шенборнів на Закарпатті ще не повністю розкриті!
20:20
Таємниці Замку Шенборнів на Закарпатті ще не повністю розкриті!

Таємниці Замку Шенборнів на Закарпатті ще не повністю розкриті!


Є в Закарпатті одне місце, потрапивши куди опиняєшся неначе в старій Австро-Угорщині. Розташоване воно поблизу селища Чинадієво між містами Мукачево і Свалява. Тут знаходиться прекрасно збережений мисливський замок Шенборнів, сьогодні більш відомий як санаторій "Карпати".

А починалося все з простого дерев'яного будиночка, побудованого в 1840 році в урочищі Берегвар, що входив у володіння графів Шенборнів.

Власники цих місць, вельми сильно люблячі полювання, частенько навідувалися сюди зі своїми гостями.

Ось і було вирішено побудувати тут мисливський будиночок, якому надалі судилося перетворитися в одну з архітектурних перлин Закарпаття. У 1890 - 1895 роках графом Бухеймом Шенборном на місці дерев'яного будиночка був зведений замок.

Замок Шенборнів, як і багато європейських замки того часу, мав так звану астрономічну структуру. У ньому кількість вікон - 365 - відповідає кількості днів у році; 52 кімнати відповідають кількості тижнів, а 12 входів - кількості місяців.

Замок побудований з цегли і покритий фігурною черепицею. В архітектурному відношенні замок близький по типу французького ренесансу замкам часів знаменитих "мушкетерів". Химерність 4 різних за формами башт і ренесансних фронтонів, різномасштабних дахів і їх конструкцій - все це сприяє тому, що кам'яна маса втрачає свою вагу, як би виростає з свого природного п'єдесталу, схилу гори. Тому замок не є чужим у природному своєму оточенні.

Внутрішнє оздоблення теж вражає своєю красою: розкішні каміни, дерев'яні сходи, геральдичні леви. Вікна каплиці, розташованій на другому поверсі замку, прикрашені дивовижними вітражами - герби з коронами та хрестами. Двері під'їздів та вікна над ними прикрашені вітражами на біблейські теми. Замок розташований в центрі чудесного англійського парку, який займає 19 га.

Місце для спорудження замку було вибране настільки вдало, що навколишній ландшафт при влаштуванні замкового парку не потрібно було міняти. У парку зібрані декоративні дерева не тільки з Підкарпатської Русі, але й з багатьох країн міра.Здесь росте більше 40 видів рослин, серед яких самшит, катальпа, канадська ялина, японська вишня, рожевий бук та маса інших ботанічних перлин.

Планування парку виконана дуже вдало, розташування дерев гармонійне, кожна група дерев на тлі сусідніх ще сильніше демонструє свою красу і більш чітко підкреслює принади сусідньої групи. У парку розташований ставок, контури якого в точності повторюють кордони імперії Габсбургів (Австро-Угорщини). В саду також знаходиться "Джерело молодості і краси" з цілющою водою.

Слава про красу цього замку розносилася далеко за межі Закарпаття. У 1938-1939 році замком заинтересо-вався навіть такий "цінитель мистецтв", як рейхсмаршал люфтваффе Герман Герінг. Представниками Герінга велися переговори з власницею замку графинею Шенборн-Бухгайм про його придбання, а також з урядом Карпатської України в особі Августина Волошина, однак у продажі замку було відмовлено.

З 1946 року на території замкового комплексу розпочав свою роботу санаторій "Карпати". Він розрахований на 650 місць, має три спальних корпуси, один з яких - в замку, водолікарню з ванним відділом і закритим плавальним басейном, концертний зал, дендрарій з джерелом "Краси".
Категория: Карпаты | Просмотров: 362 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: