Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 2
Гостей: 2
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 16 » Сім залізничних чудес Карпат
20:34
Сім залізничних чудес Карпат

Сім залізничних чудес Карпат


Музей вузькоколійок
У закарпатському селі Колочава можна познайомитися з історією карпатських вузькоколійок в найдрібніших деталях - від паровоза до ремонтних інструментів для нього, від вагона лісорубів до маленької пічки, у якої грілися робочі. У колекції музею - один локомотив і 10 вагонів, в кожному з яких своя експозиція.



"Карпатський трамвай"
Спочатку вузькоколійні залізниці в Карпатах будували для вивозу промислового лісу. З цією ж метою деревообробна фірма відновлювала і занедбану вузькоколійку в Долинському районі Івано-Франківської області. Але на початку 2000-х з'явилася ідея використовувати дорогу як туристичний атракціон. Так у промислового підприємства з'явився відділ туризму, а у вузькоколійки нове ім'я - "Карпатський трамвай". Поїзд йде уздовж ненаселених мальовничих берегів Мізунки, однією з найчистіших річок України.



"Анця Кушницька"
Кушниця - колишня кінцева станція вузькоколійки, а Анця - ласкава форма імені Ганна, популярного в цих місцях. Давши таке ім'я дорозі, місцеві жителі висловили своє ніжне ставлення до техніки, яка в кілька разів спростила їх життя. Зараз дорога переживає не кращі часи: її маршрут скоротили, періодично піднімається тема про повне закриття. Але в боротьбу за життя вузькоколійки включилися ентузіасти: громадська організація "Боржавська ініціатива" хоче зробити з "Анці" туристичний атракціон. Вже зараз гості Закарпаття можуть прокотитися в вагончику з музикантами, покуштувати страви закарпатської кухні і запити їх "офіційним" вином залізниці.



"Золота лісова залізниця"
Проект з таким романтичною назвою п'ять років тому запустив любитель вузькоколійок австрієць Вольфрам Венделін. Для відновлення вузькоколійки 1888 року він узяв оренду у держави на 49 років ділянку землі без шпал, рейок і вагонів. На базі вузькоколійки австрієць планує створити музей з екотуристичний центром. Ентузіастам вже вдалося прокласти частина колії, відновити дрезину і снігоприбиральну машину.



Бескидський тунель
По дорозі зі Стрия до Мукачева поїзда проїжджають кілька тунелів. Але один з них - найдовший в Україні тунель з пасажирським рухом: поїзди проходять під землею 1750 метрів. Інженерна споруда цікаво і як пам'ятник архітектури 1887 року.



Віадук у Ворохті
У Ворохті, на шляху з Івано-Франківська до Рахова, зберігся унікальний арочний міст завдовжки 130 м, який на момент будівництва в 1895 році був одним з найбільших у світі. Тепер віадук служить тільки історичною пам'яткою, а поїзди їздять по сусідньому сучасному мосту.



"Раховоз"
У декількох поколінь туристів знайомство з Карпатами починалося зі старенького дизель-поїзда "Івано-Франківськ - Рахів". І хоча в наші дні багато хто воліє більш швидкісні види транспорту, "раховоз" залишається легендою Карпат. Поїзд добре підходить для екскурсій: з його вікон можна побачити річку Прут і гору Говерла, старовинний віадук у Ворохті і камінь Довбуша.
Категория: Карпаты | Просмотров: 449 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: