Наш Опрос:
Еще опрос?
Офіційне лого Олімпіади 2022:
Статистика |
Онлайн всего: 4 Гостей: 4 Пользователей: 0 |
|
Главная » 2014 » Март » 9 » Останні дні карпатської форелі :.
17:36 Останні дні карпатської форелі :. |
Щороку наприкінці осені на
Івано-Франківщині оголошується місячник охорони форелі, яка у цей час
йде на нерест у верхів'я карпатських річок. І саме тепер ця
«королівська» риба, втрачаючи обережність, стає легкою здобиччю
браконьєрів. Пстругів, як називають форель гуцули, б'ють вночі з
ліхтарями та остами, глушать електрострумом і труять хімікатами. Чи
надовго ще за такого хижацтва вистачить форелі в Карпатах? Екологи
вважають, що справжніх пстругів вже майже не залишилося...
І
модні франківські ресторації, і маленькі ресторанчики при туристичних
зелених садибах віднедавна неодмінно пропонують своїм клієнтам
покуштувати страви зі справжньої карпатської форелі. Рекламні оголошення
навіть тепер, в час нересту пстругів, зваблюють можливістю спробувати
"річкову форель з Верховинського району".
Але, на щастя, далеко
не все написане в меню - правда. Браконьєрського улову до столу
потрапляє не так вже й багато. Справа в тому, що справжньої струмкової
форелі, давньої мешканки карпатських річок, яка саме тепер нереститься,
уже майже не залишилося. Як вважають екологи, часто під виглядом
струмкової форелі в ресторанах подають некалібровану, маленьку райдужну
форель.
"Буває, звичайно, що "електровудочники" продають пстругів
у якісь заклади харчування, - розповідав репортерові "ГК" еколог і
громадський діяч Руслан Коцаба, який свого часу очолював обласну
держрибінспекцію. - Але насправді струмкової форелі залишилося не так
вже й багато. Тому здебільшого ресторани закуповують райдужну форель,
яка вирощується в розплідниках, у приватних господарствах. Райдужну
форель легко відрізнити: якщо відколупнути шкірку, то під нею не буде
червоних цяток, а будуть тільки чорні".
Різниця між струмковою та
райдужною форелями, як пояснюють рибалки, приблизно така, як між
свійською та дикою качкою. Струмкова форель не виростає великою, вона
більш строката: має крупні червоні та чорні цятки по боках. У райдужної -
цятки дрібніші, лише чорні, а на боці - рожева смуга. За смаковими
якостями гурмани надають перевагу рожевому м'ясу "диких" пстругів.
Райдужна
форель була завезена в Європу з Америки та акліматизована для тутешніх
умов. Вона хоч і не така гарна, як струмкова, але більш витривала до
високої температури води (може виживати навіть при +25 °С) та її
забруднення, менше схильна до захворювань, швидше виростає і навіть може
харчуватися рослинними кормами. Її розведенням віддавна займаються
форельні господарства.
До речі, одним із піонерів розведення
райдужної форелі на Прикарпатті був митрополит Андрей Шептицький. У
монастирських лісових угіддях біля Осмолоди з цією метою було збудовано
розплідник і ставки. Кажуть, зберігся власноруч зроблений митрополитом
Андреєм припис із вказанням кількості пстругів, яку можна спожити
церковникам під час посту. Оскільки форель вважається тлустою рибою,
тутешні ченці постили і при цьому добре виглядали. У радянський час
форельні заводи спробували відновити, створюючи їх при лісгоспах.
"Тоді,
як і тепер, лісозаготівля завдавала чималої шкоди гірським річкам і
форелі зокрема, - розповідав Руслан Коцаба. - Деревину трилювали
переважно потоками, бо до лісосіки не встигали прокладати дорогу. Тому
при об'єднанні "Прикарпатліс" було створено, здається, сім форельних
господарств. У розплідниках мали вирощувати форель і зарибнювати нею
річки. Але на практиці форель вирощували лише для того, щоб подавати на
стіл комуністичним бонзам. Зарибнення не відбувалося ні тоді, ні тепер".
Більшість
розплідників форелі на Івано-Франківщині були приватизовані ще, як
кажуть, в часи "першого Вишиванюка". Тепер - це просто бізнес, без
жодних екологічних функцій. У рибгоспах відгодовують райдужну форель на
продаж, деякі ґазди влаштовують атракційну риболовлю для туристів. Але
про розведення струмкової форелі, яка значно вибагливіша до умов
утримання, а тим більше про зарибнення нею річок уже не йдеться.
"За
час моєї роботи в облдержрибінспекції ми тільки двічі зуміли провести
зарибнення, - розповідав Руслан Коцаба. - В одному випадку просто вода у
розпліднику перегрілася, риба почала задихатися, і ми дали вказівку
випускати в ріку: що виживе, то виживе".
Як кажуть рибалки,
відпущена з розплідника райдужна форель у карпатських річках хоч і
приживається, але ненадовго, бо "дурна, як терка". Мовляв, упіймати її
так само просто, як консерву, яка плаває в воді. От її місцева родичка,
струмкова форель, набагато хитріша, недарма ж її називають
"королівською" рибою. Упіймати пструга - ціле мистецтво, якому
спеціально навчаються європейські аристократи.
"Грати в гольф, їздити
верхи та ловити форель нахлистом - такий сучасний набір навичок
джентельмена, - розповідав Руслан Коцаба. - Форель ловлять на в'язані
"мушки", які мусять нагадувати ту комашню, якою ця риба звикло
харчується. Тому перед тим, як їхати на риболовлю, рибалки вивчають, яка
живність водиться в тій місцевості, щоб знати, яку приманку брати з
собою. Або вже на місці біля водойми збивають комаху сачком і в'яжуть її
копію".
Але раз на рік і "королівська" риба стає абсолютно
безпомічною. Від кінця жовтня і до початку грудня струмкова форель
нереститься і втрачає звичайну обережність. Інстинкт штовхає її туди, де
найчистіша вода - у верхів'я річок, щоб там відкласти ікру. Мілководдям
пструги часом повзуть на животі, щоб лишень забратися якнайдалі в
найбезлюдніші місця, де більше шансу вижити потомству. Тут на рибу і
чигають браконьєри.
"Найжорстокіший спосіб браконьєрки, який я
бачив, це коли місцеві селяни брали мішки із дешевою хімією і висипали
її на верхів'ї потоку, після чого все у воді гинуло разом із пстругами, -
пригадував Руслан Коцаба. - Потім вони йшли вниз по течії, збирали
потруєну рибу і продавали. А найпоширеніший спосіб - електровудочкою.
Купити її тепер можна майже легально - в Інтернеті скільки завгодно
пропозицій. Буває, що будують спеціальні загати з каміння із вузькою
горловиною внизу. Природа пструга така, що під час нересту він не
повертається вниз по течії, тож потрапляє у пастку. А найдавніший спосіб
- бити пстругів остами, спеціальними роздвоєними загостреними палицями.
Під час парування риби застигають нерухомо і дають себе вбити
безборонно".
За словами рибалок, уночі браконьєрську риболовлю
часом влаштовують біля Івано-Франківська - в районі водоканалу.
Височенна дамба, яка там розташована, не дозволяє пстругам піднятися
вверх по течії Бистриці Надвірнянської, тож тут вони і зупиняються.
Деякі - назавжди. Уночі, освітлюючи воду ліхтарями, рибу немилосердно
товчуть браконьєри.
"Зараз у браконьєрів "урожай", - розповідав
Руслан Коцаба. - В будь-яку точку на верхів'ях наших річок під'їдеш, і
там вони будуть: Свіча, Ілемня, Лімниця, Молода, Росохан... Природа не
може змагатися з масовим хижацьким способом риболовлі і, мабуть,
струмкову форель невдовзі доведеться заносити до Червоної книги".
Разом
з тим, екологи вважають, що самими заборонами, штрафами і покараннями
за вилов риби нічого не досягнеш. Мовляв, струмкову форель потрібно
охороняти під час нересту, а в іншу пору можна виловлювати, але
цивілізовано - так, як це робиться в цілому світі.
"Повинна бути
розвинена культура рибальства, - пояснював Руслан Коцаба. - Присутність
гонорового рибака унеможливлює браконьєрку. Так є в цілому світі. У нас
же мало хто знає, що струмкова форель - це ще не червонокнижна риба, а
ресурс державного значення. На нього має видаватися ліцензія. Інша
справа, що порядок видачі такої ліцензії урядом досі не розроблений.
Легше заборонити, а ще краще занести в Червону книгу. Але тоді форель
вже ніколи не стане знову нормальним фоновим видом наших водойм".
|
Категория: Карпаты |
Просмотров: 387 |
Добавил: FreeDOM
| Рейтинг: 0.0/0 |
|