Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 16 » Особливості кліматичних умов НПП "Синевир"
18:35
Особливості кліматичних умов НПП "Синевир"

Особливості кліматичних умов НПП "Синевир"


Автор: Root at carpathians.eu
Клімат – це один із найважливіших компонентів природи і є однією з географічних характеристик території. На клімат впливають такі фактори як географічна широта, висота над рівнем моря, гори (як перешкода вітрам), загальна циркуляція атмосфери, а також місцеві вітри. Місцевий рельєф, рослинний покрив, а також висота снігового покриву є допоміжними факторами. Значний вплив на клімат має нагрівання атмосфери від земної поверхні, циркуляція атмосфери обумовлює нерівномірний розподіл не тільки температури, а також вологи.
Карпати суттєво впливають на хід атмосферних процесів головним чином на швидкість і напрямок переміщення атмосферних фронтів, розповсюдження повітряних мас. Територія НПП „Синевир” є складовою частиною Українських Карпат, яка розташована у межах Вододільно-Верховинської області (Горган), тому морфоструктури і висота гір, а найвищими вершинами є гора Стримба (1719 м.н.р.м.) та гора Негровець (1707 м.н.р.м.), суттєво впливають на напрямок і силу вітрів, сонячну радіацію, тепловий і водний режим.

Клімат НПП «Синевир» обумовлений його географічним положенням та складним гірським рельєфом і є перехідним від помірного атлантично-континентального західноєвропейського до континентального східно-європейського.

Починаючи з висот 1200-1500 м, переважає західне переміщення повітряних мас, напрямок якого, особливо в теплу половину року, обумовлюється напрямком долин і гірських хребтів. Під впливом рельєфу виникають різні типи циркуляції повітря, нерівномірність температури, опадів тощо. Гірські хребти захищають територію парку з північного сходу від арктичних повітряних мас, тому температура взимку тут вища, ніж у Прикарпатті. Гірські хребти також сприяють конвекції, особливо влітку. В результаті цього над горами виникають умови, при яких переміщення атмосферних фронтів паралельно до хребтів спричиняють інтенсивні зливи, бурі, вітровали, буреломи, повені, зсуви тощо.

У межах території парку «Синевир» виділяють чотири висотні зони.

У помірній середня температура найтеплішого місяця сягає +17ºС, а найхолоднішого -6ºС. Зона охоплює переважно рельєф до висоти 850 м.

Прохолодна зона охоплює середньо-гірські схили на висотах 850-1250 м. Середня температура найтеплішого місяця становить +13ºС, найхолоднішого -8ºС.

Помірно-холодна зона розповсюджена окремими острівцями. Її висотна межа – 1500 м. Середня температура найтеплішого місяця +12ºС, найхолоднішого – 10ºС.

Холодна зона охоплює висоту вище 1500 м. Середня температура найтеплішого місяця становить +12ºС, найхолоднішого -12ºС.

Максимальна температура +36ºС зареєстрована в серпні, мінімальна -34ºС в січні.

Загальне уявлення про клімат на території НПП „Синевир” показують середньорічні температури в таблиці 1, що фіксувалися на метеопостах національного парку.

 

Таблиця 1. Температура повітря.

 

Кліматичні умови на території парку є домінуючими факторами проходження та закінчення вегетаційного періоду, що впливає в свою чергу на біотичні умови.
Категория: Карпаты | Просмотров: 645 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: