Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
вживання отруйних грибів;
неправильне приготування умовно їстівних грибів;
вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
вживання
грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі
гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми
отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення,
зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси,
розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти
отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні
для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
Застерігаємо:
Купуйте гриби тільки у
відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих
кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки
гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, - в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", - оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
Не куштуйте сирі гриби на смак.
Ще
раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні
-викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом -
викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка
слизьку плівку.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
Обов'язково
вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для
соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим
самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Гриби
(зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які
у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється
та викликає бурхливе отруєння.
Значна кількість грибів, які досі
вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх
декілька днів підряд - також може статись отруєння.
Суворо
дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені
консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм.
Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
- Усі їстівні гриби мають приємний смак.
- Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний.
- Усі гриби в молодому віці їстівні.
- Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів.
- Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.
- Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні.
- Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин.
- Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.
Первинні
ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються
через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба,
віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами.
Викличте "Швидку медичну допомогу".
Одночасно,
не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок
кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями
на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля
(4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
Після надання
первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або
злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс;
покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його
стану.
З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам'ятайте: