Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 16 » Люди залізниці
20:32
Люди залізниці

Люди залізниці


Спочатку думав назвати публікацію «Боржавській вузькоколійці 104 роки», але цей репортаж радше не про залізницю, а про людей. Про людей, без яких не може існувати Боржавська вузькоколійка. Та що там казати, ці люди також не уявляють своє життя без малої залізниці — живуть та дихають нею. Це їхнє свято.

Боржавська вузькоколійна залізниця заснована, як приватне підприємство у формі акціонерного товариства, що мало назву «BGV»  («Borzsavölgyi Gazdasági Vasút» — «Господарська Залізниця Боржавської Долини»).   23 грудня далекого 1908 року залізницю в присутності заступника міністра торгівлі Угорщини було офіційно здано в експлуатацію.

Рівно 104 роки потому — 23 грудня 2012 — зі станції Виноградів потяг готувався вирушити в святковий рейс. Звісно, ніхто не очікував на високих гостей з Міністерства економічного розвитку та торгівлі України — не ті часи зараз і не та країна. Ба, навіть, ніхто з працівників та пасажирів не знав, що саме сьогодні День народження Боржавської вузькоколійки.

В певні дні на залізничній станції Виноградів функціонує ринок. Сьогодні, в неділю,  якраз такий день і, незважаючи на досить ранній час, на станції людно.

Сонні продавці монтують намети та розкладають свій нехитрий крам прямо на колії, біля поїзда порається локомотивна бригада, а поміж усім цим снують з торбами цигани в пишних спідницях  — Кустуріца б позаздрив такій картинці. Поки помічник машиніста — Олександр Лендєл — протирає скло кабіни тепловоза,  перехожі цікавляться, в чому причина надмірної уваги до поїзда і що це за свято сьогодні. Почувши про ювілей — діляться новиною з іншими. Нарешті лунає гудок тепловоза і ми рушаємо.

Всі три вагони поїзда заповнені вщент — і це в неділю о 8 годині ранку. Пасажиропотік значний, адже на кожній станції  половина людей виходить, але одразу заходять нові пасажири. Сказати, що вузькоколійка користується попитом — це майже нічого не сказати. Навскидку, нею користується близько 15 тисяч пасажирів в місяць. Ну і як тепер вірити тим, хто каже про збитковість Боржавської залізниці та її непопулярність?
Категория: Карпаты | Просмотров: 376 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: