Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 16 » Говерла :.
19:12
Говерла :.

Автор: Чинька Михайло
Автор: Чинька Михайло
ГОВЕРЛА
висота: 2061 м
Говерла, як відомо - найвища вершина Українських Карпат і всієї нашої України, знаходиться на межі Івано-Франківської і Закарпатської області. Але є чутки про те, що вона рухається в сторону Івано-Франківська. Має конусоподібну форму. На схилах - каменепади, великі брили, які "осипані" лишайником. Вона вкрита альпійськими луками, чагарниками, ялівцем, через яких так тяжко прориватися. Біля підніжжя - один з витоків Пруту, є водоспад. Щодо диких звірів: по словам тутешніх людей вони рідко зустрічаються, хоча кажуть що можна зустріти навіть і ведмедя, якого ніхто ще не зустрічав. Бувають снігові лавини. Складається з пісковиків і конгломератів.

При добрій видимості з вершини Говерли в північному напрямку можна побачити долину з містами Івано-Франківськ, Коломия та Снятин, на півдні — румунський Сігетул Мармацієй. На північному заході — вершини Петрос і Петросул.

Назва "Говерла" ввійшла у вжиток через помилку на австрійській військовій карті, місцева автентична назва — Говирла зараз цілковито забута.

В 1996 р. на Говерлі було встановлено 5-метрову стелу, на якій розміщено державні символи — жовто-блакитний прапор і тризуб.

Говерла знаходиться у межах охоронної зони Карпатського біосферного заповідника і стала великим центром туризму. Прагнення підкорити найвищу точку України, з’явилося у багатьох людей. Але пам’ятка єднання всіх українських земель і хрест, стали вже не такими актуальними. Як наприклад традиція залишити щось на згадку про себе, або телефонувати всім своїм знайомим із самої вершини. І справді не хочеться спускатися із неї, навіть після n-го піднімання.
Категория: Карпаты | Просмотров: 394 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: