- Автор: Федонюк Ольга
Форель струмкова (Salmo
trutta fario L.) – надзвичайно цінна риба з родини лососевих. Тіло
товсте і видовжене. Є жировий плавець на хвостовій частині тіла.
Забарвлення тіла – зеленувато-коричневе. На спині, на жовтувато-сірих
плавцях розкидані численні червоні, чорні та білі плями. Забарвлення
залежить від умов середовища і є досить варіабельним. Форель струмкова
належить до холодноводних риб, що надає перевагу швидко текучим річкам з
чистою водою, збагаченою на кисень. В спекотні дні риба млява і впадає в
оціпеніння, не живиться. Найінтенсивніше риба споживає корм рано-вранці
та ввечері. Живиться комахами та їх личинками, рибою.
Форель
піднімається по гірських потоків до 1000 метрів над рівнем моря, і
тримається в місцях з температурою води +6 ° С і швидкістю течії 1-3
м/с. Не переносить забруднення води стічними водами. На 4-му році життя
розміри її тіла досягають 30 см при масі 270-350 гр. Живе 10 - 12 років,
харчується літаючими над водою комахами, личинками, бокоплавами,
молюсками, смітної рибою, жабами .
Нереститься форель пізно
восени, переважно у жовтні-листопаді на ділянках з швидкою течією, де
дно кам’янисте або вкрите галькою. Самка будує гніздо з гальки, в яке й
відкладає ікру. Після запліднення ікри самцем, самка загортає гніздо.
Зародки розвиваються під шаром ґрунту, який промивається водою до весни.
В квітні-травні з’являються мальки. Плодючість форелі невелика.
Наприклад, самка масою 125 г відкладає від 230 до 595 ікринок. М’ясо
форелі – делікатес, рожевого кольору, ніжне на смак.