Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 11 » Буде вічно жити Гуцульська коляда
21:55
Буде вічно жити Гуцульська коляда

Буде вічно жити Гуцульська коляда


Щороку із приходом Різдва Христового предківську Гуцульську землю засіває гуцульська коляда, яка дзвенить горами дивовижними звуками трембіт, рогів, промовляє до господарів мелодією чарівної скрипки та переливається на морозному сонці позолотою гуцульських барток.

19 січня, на величний день Святого Йордана, у Гуцульській столиці – Верховині – відбулася традиційна гуцульська «Розколяда».

Після Служби Божої у церковних храмах верховинські священики та Єпископ Коломийський і Косівський Іоанн, який завітав із Йорданською місією на  Гуцульщиною, спільно з колядницькими партіями, громадою Верховини та численними гостями з усіх районів Прикарпаття та регіонів України, пройшли центральною частиною селища до річки Чорний Черемош, колядуючи і возвеличуючи Христове Рождество. Так розпочався традиційний колядницький хід-парад.

На священній Гуцульській ріці Чорний Черемош Владика Іоанн провів обряд Йорданського Водохрещення, після чого щиро подякував гуцулам цього унікального Карпатського краю, Божим посланникам-колядникам та Верховинській владі за те, що відродили традиційний обряд гуцульської коляди й з року в рій організовують таке величне свято у горах.

Кожен, хто прийшов на це незабутнє Водохресне дійство, яке відбувалося  біля льодяних Йорданських хрестів на Чорному Черемоші, зачерпнув святої водиці із річки і поніс її у рідну домівку, аби завжди в господі водилися гаразди, були дужі і здорові ґазди та ґаздівські діти, а господарка повнилася чередою корів та кошарами овець, і щоб ніколи не хорувала маржинка.

Після освячення води знову заблищали над головами колядницьких гуртів золотаві бартки – колядуючи й прославляючи народження Ісуса Христа Йорданська громада направилася до Співочого поля, що в центральній частині селища, де і проходило величне дійство Гуцульської Розколяди – традиційних гуцульських розплєсів.

Владика Коломийський і Косівський Іоанн благословив колядницькі гурти для прославлення народження Спасителя. В цю хвилю здійнялася над горами і полинула над Чорногорою – аж до небес священна предківська мелодія рогів та трембіт – так розпочалося традиційне гуцульське свято Розколяди.

Партія за партією, колядницькі гурти колядували, віншуючи усіх добрих людей на всілякі гаразди. Жодна із колядок не повторилася,  бо кожна  колядницька партія має свою власну, традиційну коляду, яка передається від батька до сина, від найстаріших колядників – до молодих. Відрадним є й те, що цьогоріч 80 відсотків колядників –  то молоді люди. Значить буде вічно жити гуцульська коляда. За благу вість народження Ісуса Христа, за колядницькі дійства Божих посланників обдаровували – на святий хрест і на церкву – голова районної ради Ярослав Кікнчук, голова райдержадміністрації Василь Гондурак, селищний голова Василь Мицканюк та керівники районних установ і організацій.

Завершальним акордом Йорданського Свята, Гуцульської «Розколяди» та найвеличнішого празника – Різдва Христового на Гуцульщині став гуцульський плєс у виконанні усіх колядницьких партій. Многоголосся колядників полинуло до Господа.
Категория: Карпаты | Просмотров: 419 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: