Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 15 » Транскордонний екологічний зв'язок в Українських Карпатах :.
22:16
Транскордонний екологічний зв'язок в Українських Карпатах :.

В основу нашого проекту лягли ідеї, розроблені в середині 2008 р. Розпочався проект наприкінці 2008 р. Співробітництво між Міністерством охорони навколишнього природного середовища України і Міністерством сільського господарства, природи та якості продуктів Нідерландів сприяє цьому проекту.

Мотивується проект створенням Всеєвропейської екомережі, частиною якої є запропонований екокоридор. Ідея — з'єднати природоохоронні території в Європі для можливості мігрування тварин між ними. Це сприятиме забезпеченню кормової бази і запобігатиме інбридингу. Важливим є створення таких коридорів між природоохоронними територіями різних країн, особливо актуальним є створення таких "зв'язків" між маленькими територіями, що охороняються (protected areas, в Україні — об'єкти ПЗФ).

Початок створення Всеєвропейської екомережі покладено у 1995 р. на ІІІ конференції міністрів охорони навколишнього природного середовища країн Європи. У 2003 р. на конференції в Києві була прийнята резолюція про збереження біорізноманіття, поставлений наголос на необхідності розвитку екомережі.

Нідерланди підтримують європейську ініціативу створення загальної екомережі. В рамках своєї міжнародної політики Нідерланди підтримують проекти, орієнтовані на збереження біорізноманіття, виділяють на це великі кошти. Зокрема, це стосується проектів щодо розробки екомережі і в інших країнах, зокрема Україні. Крім того, між нашими країнами підписаний Меморандум про порозуміння і робоча програма, в рамках якої вирішуються питання фінансування екопроектів.

Загальна модель екомережі складається з 4 елементів: ядра (заповідники, інші великі території, що охороняються), коридори (з'єднувальні ділянки), буферні зони (з певними обмеженнями щодо використання) та відновлювальні зони. Конкретні завдання охорони шляхів пересування окремих тварин через автостради вирішуються шляхом побудови спеціальних тунелів під полотном дороги та мостів — перехідних смуг через дороги.
Наше завдання — розробити максимально практичні кроки в напрямку створення екокоридору в рамках існуючого законодавства, враховуючи політичну ситуацію в країні, а також існуюче землекористування.

Послідовно були здійснені таки етапи: з'ясовано, для яких ключових тварин мають бути створені умови для міграції; виявлено традиційні шляхи їх пересування; створено комп'ютерну модель коридорів; з'ясовано, які перепони можуть бути для цих коридорів у природі, з врахуванням чого нанесено на карту схему коридору. Наступним етапом є практична реалізація проекту.

Етапи роботи над проектом включають і обговорення з зацікавленими особами, що відбулися на робочих зустрічах в травні 2009 року, де розглядалися такі питання: що таке екокоридор і як він працює, конкретний "коридор" і його межі, розроблення заходів управління екокоридором.

Ми вибрали два регіони, де важливе створення цих екокоридорів. Розглянули можливості, які реально існують. Говорячи про майбутнє, відвідавши території, де повинні проходити екокоридори, головним є те, що вже створені всі умови для їх утворення. На зустрічах я вислухав всі рекомендації, які були змістовними і доречними, тому маю надію на тісну співпрацю. Потрібно проводити зміни в законодавстві, внести пропозиції для того, щоб екокоридори функціонували і процвітали. Протягом обговорення були запропоновані різні заходи щодо формування екокоридорів, які необхідно врахувати під час виконання цього проекту.
Категория: Карпаты | Просмотров: 353 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: