Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 16 » Секрети Синевирского озера
18:33
Секрети Синевирского озера

Секрети Синевирского озера


Синевирскому озеру, що є візиткою Закарпаття, загрожує зникнення, затверджують у львівському Інституті геології і геохімії пальних копалин Національної академії наук України. Це, щоправда, відбудеться через 10-15 тисяч років, якщо не удасться вирішити проблему замулення, адже щорічно у водойму попадає 50 тонн твердого стоку.

Озеро знаходиться у Міжгірському районі на висоті 989 метрів над рівнем моря. Воно утворилося в після льодовикового періоду, 10-11 тисяч років тому, унаслідок перекриття річкової долини зсувами. За цей час, затверджують учені, на дні нагромадилося 200 тисяч кубометрів мулу. Щоб зменшити інтенсивність замулення в кілька разів, необхідно на потоках, що харчують озеро, установити заносоутримаючі греблі.

Для збереження пятигектарного природного чуда в 1974 році організували ландшафтний заказник, а через п'ять років - національний природний парк "Синевир" площею понад 40 тисяч гектарів.

Озеро має форму неправильного чотирикутника. Площа - 7 гектарів, середня глибина від 10 до 20 метрів. Посередине - невеликий острівець, схожий на зіницю ока.

Овіяне легендами Синевирское озеро - місце паломництва тисяч туристів. З метою збільшення їхнього напливу вже другий рік підряд проводиться усеукраїнський фестиваль "На Синевир трембіти кличуть". Виступаючи на ньому, народний артист України Василь Зинкевич зізнався, що закохався в Синевир 32 роки тому, коли із Софією Ротару знімали тут киноверсию пісні "Червона РУТА".

По переказах "Морське око", як називають перлину Карпат, утворився від палкої любові дівчини Сіні і хлопця Віра. Донині існує повір'я: ті, хто закохуються на Синевире, не розлучаться ніколи. Тому в сезон весіль тут навала молодят з Міжгірського, Рахівського, інших районів Закарпаття.

Колектив національного парку "Синевир" на природоохоронні заходи одержує від держави 40 відсотків засобів, а 60 заробляє сам послугами рекреантам - катанням на конях, на бокорі, екскурсіями. Вдалося побудувати колиби для мандрівників. Фестивалем хочуть ще більше залучити їх до цих чарівних місць. Але це нагадує відому боротьбу з бездоріжжям автопробігами, оскільки розташована тут туристична база "Синевирске озеро" побуває в стані тривалого капітального ремонту.
Категория: Карпаты | Просмотров: 351 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: