Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 16 » Резерват Тепла Яма :.
18:42
Резерват Тепла Яма :.

Розташований біля села Кам'яниця в долині Ужа — однієї з найбільш мальовничих закарпатських річок. Ріка витікає з підніжжя Вододільних Карпат і, звиваючись, немов гнучке тіло вужа, перетинає могутній Полонинський і Вулканічний хребет. На закарпатській низовині вливається у Бодрог, Тису, а далі — в Дунай.

З угорської пусти по глибокій долині Ужа надходять у Карпати південні повітряні течії. І буяють, зігріті теплом, дубові і дубово-букові ліси на площі 150 гектар. У Теплій Ямі ростуть і такі деревні та чагарникові породи, як берека, клен польовий, черешня, дика груша, бирючина, дерен та інші. У різнотрав'ї виділяються південно-європейські рослини: перлівка мальована, осока трансільванська, півники злаколисті. Привертає увагу релікт із родини бобових — в'язіль широколистий. З могутніх дубів та кленів гірляндами звисають сріблясті ліани клематису лозового.

Ужанська долина була заселена вже в період неоліту (IV тисячоліття до н. є.). Про це свідчать знахідки кам'яних знарядь. На початку XIV сторіччя тут побудовано Невицький замок, руїни якого збереглись до наших часів. Чимало славних сторінок боротьби проти феодалів пов'язано з його історією. .

Вікові діброви в околицях Кам'яниці вздовж річки Уж — це природний ландшафтний парк. Він уже став улюбленим місцем відпочинку трудящих.

Категория: Карпаты | Просмотров: 402 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: