Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 16 » Рекомендації щодо організації і проведення самодіяльних некатегорійних туристичних походів у Карпати :.
19:08
Рекомендації щодо організації і проведення самодіяльних некатегорійних туристичних походів у Карпати :.

Фото із публікації - безпека туристів в Українських Карпатах
Походи (подорожі) - це пересування людей в природному середовищі за допомогою будь-яких технічних засобів чи без них із пізнавальними, оздоровчими, спортивними та іншими цілями.

Самодіяльний туризм базується на самоорганізації туристичних подорожей. Туристи самі розробляють чи вибирають наявний маршрут і самотужки забезпечують себе всім необхідним.

Якщо організатором подорожей є заклад освіти, то вони проводяться відповідно до Правил проведення туристських подорожей з учнівською і студентською молоддю України, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 24.03.2006 р. №237. Спортивні самодіяльні походи (категорійні і ступеневі) проводяться згідно з Правилами проведення змагань туристичних спортивних походів.

Самодіяльні некатегорійні походи (надалі - походи) у Карпати слід організовувати і проводити з дотриманням таких правил:

 

1. Комплектування групи:
1.1.Туристичні подорожі в горах (пішохідні, лижні, велосипедні) повинні бути тільки груповими, що забезпечує взаємодопомогу туристів на маршруті. Кожна група повинна мати керівника.

Мінімальний рекомендований склад групи - 4 особи, оптимальний - 6 осіб, максимальний - залежно від досвіду учасників, але не більше 30 осіб. В останньому випадку призначають заступника керівника групи. Бажано, щоб усі учасники групи мали приблизно однаковий рівень фізичної підготовки та вік.

В похід вихідного дня можна брати дітей, не молодших 8 років, у дводенний похід можна йти з дітьми від 10 років, у багатоденний - з 12 років. До лижних та велосипедних походів у горах допускаються діти віком від 14 років. Молодші діти можуть мандрувати тільки разом із батьками або особами, що їх замінюють та несуть відповідальність за їх життя і здоров'я.

1.2. Керівник групи повинен:

- бути не молодшим 18-ти років;

- мати досвід участі не менше, ніж у двох походах аналогічної складності до того, у який планує вести людей;

- володіти елементарними навичками надання долікарської допомоги. Керівник групи, згідно із законом, несе відповідальність за життя та здоров'я учасників групи. Слід пам'ятати, що досвід керівника, його авторитет, знання маршруту є передумовою успішного походу.

 

2. Підготовка до походу
2.1. Розробка маршруту

Вибір маршруту залежить від рівня підготовки, можливостей учасників, конкретних умов місцевості і мети, яку туристи поставили перед собою. Головна вимога при виборі маршруту - це його безпечність. Необхідно знати, що існують певні строки проведення туристичних походів у Карпати, яких необхідно дотримуватись:

- для пішохідних походів - з 15 квітня до 15 листопада;

- для лижних походів - з 15 грудня до 31 березня.

Інколи вони все ж можуть змінюватись залежно від реальних кліматично-погодних умов у регіоні.

2.1.1. При розробці плану проходження маршруту керівнику групи слід:

- проконсультуватися у працівників гірської пошуково-рятувальної служби щодо природних умов, особливо - лавинонебезпечності району походу;

- підготувати картографічний матеріал;

- розробити запасний (скорочений) варіант маршруту на випадок хвороби когось із учасників чи погіршення погодних умов;
- організувати підготовку учасників туристичної групи до походу;

- проконтролювати підготовку групового та особистого спорядження, медичної аптечки та харчових продуктів.

2.1.2. Розрахунок швидкості пересування

Спочатку потрібно визначити реальну відстань, яку можна подолати під час походу. При пішохідній подорожі слід планувати відстань з розрахунку 15-20 км за один день. Для поступового входження у потрібну спортивну форму передбачають менші навантаження на початку маршруту і поступово збільшують їх.

В гірських походах час на проходження маршруту (без урахування відпочинку) визначається шляхом сумування витрат часу на рух групи по горизонталі (3 км/год) і підйом по вертикалі (0,3 км/год). Тривалість спуску (за нескладним маршрутом) складає 3/4 від витрат часу на підйом. На рівній місцевості темп руху можна прискорити (при цьому частота пульсу не повинна збільшитись більше, ніж у два рази), а на підйомі вгору швидкість пересування слід обов'язково зменшувати. До обіднього привалу необхідно проходити 2/3 відстані денного переходу.


2.2.    Оформлення маршрутних документів

Для проведення походу слід оформити маршрутний лист. Його форма затверджена Постановою виконкому Федерації спортивного туризму України від 22.04.2002 р. У листі вказують відомості про всіх учасників групи, схему маршруту з вказівкою про засоби пересування на відповідних ділянках, час його проходження, запасний маршрут. Керівник групи обов'язково повинен мати документ, що засвідчує особу.


2.3.    Реєстрація в аварійно-рятувальній службі (АРС).


2.4.    Спорядження

Від якості спорядження залежить не тільки безпека, але й здоров'я туристів. Відповідальним за підготовку групового спорядження є керівник групи.

Особисте спорядження учасники походу готують самі, бажано за списком, наведеним у додатку. Ношу розподіляє керівник групи. Це дає змогу взяти все необхідне і разом з тим уникнути ситуації, коли деякі туристи завантажують наплічник тільки особистими речами (часто зовсім непотрібними), не залишаючи місця для групового спорядження. Весь особистий багаж повинен важити не більше 5-8 кг.

Самопочуття в поході у першу чергу залежатиме від якості наплічника і взуття. Слід категорично відмовитися від брезентових рюкзаків, які постійно займають за спиною туриста горизонтальне положення, дотримуватись загального правила пакування наплічників: важкі речі - внизу, м'які - до спини. Не можна прив'язувати до наплічника відра, казани тощо.

Взуття є найважливішим елементом особистого спорядження туриста, тому вибирати його слід якомога ретельніше. Категорично заборонено брати нове взуття, воно повинно бути розношене, що захистить від натирань. Бажано, щоб черевики були на розмір більші за звичайні (в лижних походах - на два розміри). Найкраще у похід брати черевики на жорсткій підошві типу "вібрам", оскільки вони мають добре зчеплення з ґрунтом. Перед походом шкіряне взуття необхідно просочити жиром чи іншою водовідштовхувальною сумішшю, після чого трохи підігріти. Влітку як запасне взуття можна взяти кросівки.

Збираючись у похід, навіть за найкращої погоди, не забудьте взяти вітрозахисний одяг (він займає дуже мало місця), светр та шкарпетки із вовни, шапку і обов'язково поліетиленову накидку від дощу. Майте на увазі, що парасоля в горах від негоди не захищає. Кожен дорослий повинен мати із собою сірники в захищеному від вологи пакетику.

На групу беруть 1 комплект ремонтного набору і одну аптечку, у складі якої обов'язково повинен бути еластичний бинт.


2.5. При виборі харчових продуктів найперше слід звернути увагу на терміни їх зберігання, оскільки від цього безпосередньо залежить ваше життя і здоров'я. Кількість продуктів визначається тривалістю походу, його складністю (і, відповідно, витратами енергії).

Бажано брати калорійні продукти, що дозволить зекономити на їх об'ємі і вазі. Важлива і швидкість приготування їжі. Завжди потрібно мати недоторканий запас із розрахунку на 1 день, що повинен складатися з продуктів тривалого терміну зберігання. Замість хліба в запасний комплект рекомендують брати сухарі.

Якщо на маршруті зустрічаються населені пункти, можна купувати молочні продукти і овочі у населення. В меню доцільно передбачити влітку 3-разове гаряче харчування, а у лижному поході - 2-разове з "перекусом" замість обіду. Для втамування спраги найкраще брати фруктові сиропи або екстракти і розводити їх остудженою кип'яченою водою. Вживати напої слід тільки на привалах. Пам'ятайте, що вода зі снігу чи льоду спрагу не втамовує, оскільки в ній відсутні мінеральні солі. Найкраще на такій воді зварити чорний чай і вживати його без цукру.

Увага! Алкоголь в поході не вживайте без потреби. З собою можна брати чистий спирт, який можна вживати тільки у випадку переохолодження (50 г) і для розтирання або дезінфекції.

 

3. Правила безпеки перед виходом із населеного пункту (або з притулку)
3.1. Керівник групи повинен:

- ознайомитися з прогнозом погоди на найближчі кілька днів;

- ретельно перевірити наявність та стан спорядження, харчові продукти, аптечку, переконатись, що стан здоров'я у всіх задовільний;

- ознайомити учасників з можливими небезпеками на маршруті і потенційними загрозами нещасних випадків;

- повідомити в найближчу аварійно-рятувальну службу або органи місцевого самоврядування про вихід групи на маршрут та визначити контрольні терміни проходження маршруту.


3.2. Неприпустимо виходити на маршрут за дуже несприятливих по-годних умов:

- протягом трьох днів після великих снігопадів (більше 30 см опадів) або при лавинній небезпеці;

- в сильний туман, дощ;

- за дуже низьких температур.

 

4. Правила безпеки
4.1. Правила безпеки в горах

- Рухайтеся не поодинці, а групою, останнім повинен іти досвідчений турист.

- Не допускайте розподілу групи, відлучайтеся тільки з дозволу керівника, навіть на стоянці.

- Темп руху і частота зупинок повинні відповідати рівню підготовки учасників, умовам місцевості та погоді. Обов'язково робіть зупинки на 10-15 хвилин через кожні 45-50 хвилин руху. Першу зупинку слід зробити через 15-20 хвилин, щоб подбати про терморегуляцію організму, зняти зайвий одяг, перевірити чи не натерлися ноги тощо.

- Обов'язково повідомляйте керівника групи про погіршення стану здоров'я.

- Сповільнюйте швидкість руху на підйомах, орієнтуйтеся на фізичні можливості найслабших учасників.

- Не скорочуйте шлях за рахунок безпеки, особливо взимку, оскільки можна підрізати сніговий схил і потрапити в лавину.

- Не пересувайтеся в тумані чи у темноті, щоб не втратити орієнтацію, не зірватися у прірву тощо.

- Не рухайтеся вузькими жолобами, де є ймовірність зсуву каміння.

- Уникайте скельних ділянок на маршруті. Пам'ятайте, що навіть на нескладні скелі вилізти можна без мотузки, а спуститися без неї вниз неможливо. Через порушення цього правила трапляється більшість нещасних випадків.

- Переправляйтеся через річку зі швидкою течією і глибиною понад 0.7 м лише із страхуванням.

- При сильному дощі чи граді зупиніться і перечекайте негоду, але не під поодиноким деревом, на узліссі чи на березі водоймищ.

- При русі в сильний мороз стежте, чи не з'явились в учасників групи ознаки обмороження.

- Не допускайте спуску з крутих снігових схилів на поліетиленових мішках, оскільки це може призвести до серйозних травм або ж зриву в прірву.

- При пересуванні вздовж стрімкого схилу (засніженого чи трав'янистого) використовуйте кригоруб чи лижні (трекінгові) палиці для самозатримання.

- В аварійній ситуації не панікуйте, посильте дисципліну, дійте організовано.

- За необхідності по допомогу відправляйте двох найбільш підготовлених учасників.

- Не сходьте з маршруту без особливої потреби. Регулярно звіряйте напрямок руху за картою і компасом.

- Якщо ви заблукали і не впевнені у безпеці нічлігу, краще поверніться знайомим шляхом назад.

- На ночівлю зупиняйтеся завчасно (за 1-2 години до настання темряви).

- При виборі місця для ночівлі пам'ятайте, що не можна ставити намети біля стрімких схилів, під скелями або поодинокими деревами, над обривами чи біля річки, в якій можливий підйом води, на вершині гори, де може вразити блискавка. Поряд не повинно бути сухих чи підгнилих дерев, які може повалити вітер.


4.2. Дотримуйтеся правил протипожежної безпеки:

- не залишайте непогашені вогнище, сигарету чи навіть сірник, оскільки це може викликати лісову пожежу;

- не застосовуйте для освітлення намета свічку чи інші засоби з відкритим вогнем.

Пам'ятайте, що найчастіше причиною аварійних ситуацій стають суб'єктивні фактори, основними з яких є: недооцінка небезпеки, яку приховують у собі гори, неуважність, переоцінка власних можливостей, недисциплінованість (особливо - вживання алкоголю) і неорганізованість учасників, недосвідченість туристів та керівника групи, прийняття неправильних рішень.

У разі виникнення надзвичайної ситуації надайте першу долікарську допомогу потерпілому та, за потреби, викличте найближчу рятувальну службу, використовуючи мобільний телефон або радіостанцію. Формулюйте виклик так, щоб навіть при передачі через третіх осіб він був зрозумілий та змістовний.

Пам'ятайте! Від точності переданої інформації залежить час, через який ви отримаєте допомогу!

Бережіть природу. Не залишайте після себе на стоянках сміття (найкраще - забирайте сміття з собою або закопуйте, але не спалюйте і не залишайте в горах), не забруднюйте водойм. Поводьтеся тактовно щодо місцевого населення. Бережіть пам'ятки історії та культури.

 

Перелік спорядження для дводенного походу
I.    Особисте спорядження:

1.    Наплічник (рюкзак)
2.    Спальний мішок (в теплу пору року - ковдра)
3.    Килимок (з пінопласту чи іншого теплоізоляційного матеріалу)
4.    Накидка від дощу
5.    Куртка (вітрозахисний одяг)
6.    Комплект запасного одягу (теплого) - спортивні штани, сорочка, светр
7.    Комплект нижньої білизни
8.    Спортивна шапка (влітку - панамка, "блайзер")
9.    Взуття: взимку - зимові черевики з підошвою типу "вібрам", влітку - літні черевики, бажано мати запасне взуття (кросівки)
10.    Шкарпетки (шерстяні і бавовняні) - два комплекти
11.    Рукавиці теплі (взимку), навесні і восени - тонкі
12.    Миска, ложка, горнятко
13.    Фляга для води
14.    Ніж (тільки для дорослих)
15.    Сірники, ліхтарик (тільки для дорослих)
16.    Рушник, мило, зубна щітка, бритва, гребінець
17.    Затемнені окуляри (обов'язково для зимових походів)
18. Документ, який засвідчує особу (паспорт, посвідчення, учнівський чи студентський квитки тощо)
19.    Годинник
20.    Набір харчових продуктів (відповідно до розподілу керівником групи)
21.    Кишенькові "нз" продуктів (шоколад, сухофрукти)

II.    Групове спорядження:

1.    Намет
2.    Тент або поліетиленова плівка на намет
3.    Посуд для приготування їжі
4.    Примус
5.    Сокира
6.    Рукавиці для роботи біля вогню
7.    Свічки
8.    Аптечка із медикаментами
9.    Ремонтний набір (нитки, голки, шило, шматки тканини, шкіри)
10.    Компас (2 шт.)
11.    Карти місцевості (рекомендовано карти М 1:50000, 1:75000, 1:100000)
12.    Фотоапарат
Категория: Карпаты | Просмотров: 657 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: