Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 16 » Правила поведінки на гірськолижних трасах :.
19:13
Правила поведінки на гірськолижних трасах :.

Зима в Карпатах... Засніжені смерекові ліси, неповторні зимові гірські пейзажі, цікаві Різдв’яні дійства і ще білосніжні гладенькі гірськолижні схили. Саме останні манять в наші гори щорічно десятки тисяч любителів відпочинку на гірських лижах. Цей вид відпочинку набув особливої популярності в Карпатах за останній десяток літ. Купити недороге гірськолижне спорядження під силу вже чи не кожному. То там то тут щоосені встановлюються гірськолижні витяги, прокладаються все нові і нові траси.

Але на превеликий жаль гірські лижі були , є і мабуть залишаться травмонебезпечним видом відпочинку. Адже швидкість спуску доброго гірськолижника на трасі може сягати і 100 км. за годину. Тому катання на гірських лижах вимагає неабиякої обережності.

Для того, щоб навчитися кататись на гірських лижах необхідні п’ять речей. Перш за все велике бажання освоїти техніку гірськолижного спуску. По друге кандидат повинен мати мінімальну фізичну підготовку. Третім фактором є наявність відповідного, добре підібраного гірськолижного спорядження, яке включає не тільки самі гірські лижі з кріпленнями, палицями та черевиками, але й комбінезон, окуляри, шапочку та рукавиці. Четвертим немаловажним моментом є наявність добре підготовленого, утрамбованого похилого схилу обладнаного по всій довжині канатно-буксировочним чи канатно-крісельним витягом. І звичайно потрібен ще кваліфікований гід-гірськолижник який зніме страх у новачка перед горою, зробить катання безпечним і кваліфіковано навчить основним прийомам гірськолижної техніки.

Особиста безпека гірськолижника забезпечується перш за все хорошою фізичною підготовкою, дотриманням правил поведінки на трасах, знанням прийомів правильного падіння, використанням добре відрегульованих кріплень. Вони повинні бути відрегульовані так, щоб від сильного бокового удару кулаком по носку закріпленого черевика, вони відкривались.

В місцях масового відпочинку і на гірськолижних трасах гірськолижники повинні забезпечувати взаємну безпеку. Для цього слід строго дотримуватись правил поведінки на трасах.

Враховуючи те, що на території області чимало популярних гірськолижних центрів таких як село Яблучниця Яремчанської міськради (8 канатно-бугельних витягів), туркомплекс „Буковель”(50 кілометрів трас), смт. Ворохта (2 бугельні та два крісельні підйомники), смт. Верховина ( 4 витяги) а також лиже буксирів в Яремчі, Косові, Шешорах, Яворові вважаю за потрібне нагадати правила повідінки лижників на гірськолижних трасах. Це потрібно ще тому, що крім численних туристів, які приїдуть в Карпати, цьому найпопулярнішому виду відпочинку віддають перевагу чимало наших краян, які щосуботи і щонеділі виїжджатимуть в гори з гірськолижним спорядженням. Ото ж опинившись на гірськолижному схилі запам’ятайте наступне:

- Перш ніж почати катання на гірських лижах навчіться правильно падати і вставати.

- Пам’ятайте, що швидкість спуску і маневри на трасі повинні відповідати Вашій фізичній і технічній підготовці.

- Лижник повинен контролювати себе і засіб пересування (лижі чи сноуборд) в відповідності до крутизни схилу, погодних умов і наявності перешкод, щоб не створювати небезпеку для інших.

- Лижник, який рухається вниз по схилу повинен вибирати напрям руху так, щоб лижники, які знаходяться перед ним були впевнені в своїй безпеці.

- Пам’ятайте, що під час зіткнення завжди винуватий той, хто знаходиться вище по схилу і контролює ситуацію.

- Об’їжджати стоячого нижче лижника, або того який повільно рухається слід на відстані не меншій ніж 5 метрів, попереджуючи голосом про себе. Лижника, який рухається справа слід об’їжджати з лівого боку і навпаки.

- Забороняється підрізати лижників і сноубордистів, так як це може привести до їх травмування.

- Якщо Вас об’їжджають коли ви не рухаєтесь – залишайтесь на місці, якщо ж ви рухаєтесь – не міняйте напряму руху.

- Перш ніж перетинати схил – впевніться , що зверху ніхто не спускається. При перетині схилу контролюйте верхню від себе його частину. Спортивні траси під час змагань перетинати забороняється.

- Не зупиняйтесь на вузьких ділянках трас, тих відрізках, які погано проглядаються, на віражах і за пагорбами тому, що лижник який спускається Вас не бачить.

- Після падіння слід швидко встати і звільнити трасу змістившись на край схилу. Не забудьте зарівняти ями, якщо вони утворились після вашого падіння.

- Підніматись по трасі без використання гірськолижного витягу необхідно справа по краю схилу, не заважаючи лижникам, які спускаються.

- Не допускається на гірськолижних схилах катання на санках та підручних засобах. Це може бути дозволено тільки в спеціально відведених для цього місцях.

- В місцях масового катання необхідно строго виконувати вимоги знаків обмежень, вказівки працівників рятувальних служб та канатних доріг.

- Під час спуску не можна перетинати траси буксировочних витягів.

- Категорично забороняється перебування на гірськолижній трасі в стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння.

- При нещасному випадку потрібно швидко надати допомогу потерпілому. Якщо Ваших сил і знань недостатньо – зверніться за допомогою до працівників рятувальної служби, канатної дороги чи досвідчених гірськолижників.

- Кожний лижник, що став свідком або учасником пригоди на схилі повинен при першій вимозі засвідчити свою особистість.

- До осіб, які порушили дані правила, створивши таким чином незручності, небезпеку для катання або травмування інших осіб, можуть бути застосовані такі міри впливу як попередження, позбавлення права перебування на схилі чи конфіскація гірських лиж.


Дотримання цих правил зробить Ваше перебування на схилі безпечним і приємним. Бережіть себе і бережіть інших. Найбільш розповсюдженими травмами на схилах є розтягнення м’язів і забої. Щоби попередити утворення підшкірного крововиливу - до травмованого місця слід зразу прикласти сніг і тримати його на протязі тридцяти хвилин (найбільш зручний для цих цілей поліетиленовий пакет. Потім слід туго перебинтувати місце травми і при першій можливості звернутись до лікаря.

І ще, пам’ятайте, що гірські лижі зимовий вид відпочинку... Готуючись до сезону бажано загартувати організм: більше бувати на свіжому повітрі, обтиратися холодною водою, регулярно займатися фізичною культурою на свіжому повітрі.

А мені як представнику гірської рятувальної служби залишається побажати всім любителям гірських лиж – дотримання правил поведінки на гірськолижних схилах і приємного катання.

За більш детальною консультацією звертайтесь до наших підрозділів, які розташовані в Івано-Франківську та в гірській зоні: в містах Яремчі та Косові, селищах Ворохті та Верховині.
Категория: Карпаты | Просмотров: 391 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: