Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 16 » Пошукові роботи на Чорногорі :.
19:00
Пошукові роботи на Чорногорі :.

21 травня о 15 год. 41 хв. з центрального пункту зв'язку Головного Управління МНС в Івано-Франківській області командиру Верховинського пункту поступила інформація про те, що група в складі 13 чол. заблукала в Чорногорі і просить допомоги у рятувальників. Завдяки наявності у туристів "побілки" мною було встановлено, що група заблукала в горах при спуску з Говерли. Спочатку мною була дана вказівка залишатися на місці і не продовжувати рух, але в зв'язку з тим, що з опису туристами місцевості важко було встановити їх місцезнаходження я прийняв рішення рекомендувати туристам повертатися по слідах назад, тобто повторно підніматися на Говерлу. По тривозі були підняті командир пошуково-рятувального взводу Олег Ковтун, командир Говерлянського АРП Дмитро Климпуш, всі рятувальники Ворохтянського пункту, які доречі щойно спустилися з вершини Говерли. Рятувальники по мобілці направили туристів на правильний шлях до спорт бази "Заросляк" і вирушили їм назустріч. Туристи ж відчувши, що вони вже вийшли з зони ризику не побажали зустрічатися з рятувальною групою і обійшли рятувальників іншою стежкою. Ні на Заросляку ні на КПП ні в Ворохті виловити горе-туристів не вдалося. Коли по телефону розмова заходила про анкетні дані керівника групи - зв'язок туристи переривали. Відомо тільки те, що група почала свій маршрут в с. Ільці Верховинського району і пройшла по всій Чорногорі, а от на останньому відрізку маршруту при спуску з Говерли на спортбазу "Заросляк" її спіткав блуд і вони опинились на закарпатській полонині Кознєска. Якби не телефонна консультація рятувальників - невідомо коли б і де закінчився їх маршрут. Туристи без зайвих вагань звернулися до рятувальної служби по допомогу, проте назвати свої прізвища і місця проживання категорично відмовились як і уникнули подальшої зустрічі з рятувальниками. Достовірно відомий тільки № їхнього мобільного телефону.

Рятування туристів при допомозі мобільного телефону стає в Карпатах традиційним. Шкода тільки, що всі витрати на переговори з потерпілими лягають на сім'ї рятувальників, які звичайно ніхто ніколи не повертає. Та і всі інші витрати теж.

Не встигли рятувальники отямитись від пошуків групи. Як прийшло нове тривожне повідомлення. Інша група спускаючись з Говерли опинилась мало не в центрі Чорногори біля старого чехословацько-польського стовпчика 36/5. Це схил гори Данці в напрямку г.Невідома. В даний момент (21.04.2005 р. 21.15) УАЗ з рятувальниками мчить по дорозі до Заросляка.

В місці де знаходяться туристи багато снігу і на північно-східних схилах нависають карнизи. Туристів прийдеться виводити через вершину г. Пожижевська (1822м.) до однойменної метеостанції. Через 20 хвилин наступить повна темінь, так що рятувальникам прийдеться проходити весь маршрут, відшукувати дев'ятьох туристів і вести їх назад в повній темноті. Інша частина групи очікує своїх товаришів на спортбазі "Заросляк".

Пошуково-рятувальні роботи закінчуться приблизно через 3 - 4 години (якщо все буде добре) Основне, щоб туристи дочекались рятувальну групу і не робили самостійних спроб спускатися вниз. В місці, де розігрується трагедія зараз температура повітря коливається біля 0 градусів. На Пожижевській в даний момент +7.

Остання інформація станом на 22 год. 05 хв. рятувальники вийшли на полонину Пожижевська. Всі радіостанції, що знаходяться в Ворохті, Верховині та в високогір'ї працюють в кругло добовому режимі, як і телефони в Ворохті (03434) 41149 та в Верховині (03432) 21941. Маємо надію, що туристів зведуть в долину Пруту живими і здоровими.


ПРОДОВЖЕННЯ ЧОРНОГІРСЬКОЇ ЕПОПЕЇ
Рятувальній групі вдалося вийти на вершину г. Пожижевська(1822м.) о 23 год. 20 хв. Далі шлях проходив вниз по альпійському високогір'ю і через 13 хвилин рятувальники з’єднались з групою. На допомогу очікували 10 молодих студентів Київського Біблійного інституту віком від 19 до 22 років. Серед них 6 дівчат і 4 хлопці. Двоє дівчат родом з с. Заріччя Надвірнянського району, одна - уродженка м. Магадана, решту - представники різних областей України. Керівник групи Саша Пінчук 1983 р.н. з міста Києва. На полонину спускалися довго, мабуть проявила себе стомленість туристів. Відпочивши там годину в 1.45 продовжили шлях на Заросляк, де практично закінчилась вся епопея. Заблукалі туристи сіли в автобус долучившись до другої половини групи і поїхали додому. Рятувальна група прибула на місце дислокації тільки о пів на четверту ночі. І в цьому випадку туристам допомогли мобільний телефон і старі стовпчики чехословацько-польського кордону встановлені на Чорногорі ще в 1920 році. Розташування їх в горах та нумерація відома кожному рятувальнику.

Слава богу, що все закінчилось благополучно і цьогорічний список жертв серед туристів в Карпатах початий в лютому не продовжився. Дай боже щоб він не продовжувався ніколи.
Категория: Карпаты | Просмотров: 322 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: