Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Февраль » 18 » Подорож карпатським трамвайчиком: незвичний погляд на чарівні краєвиди
21:06
Подорож карпатським трамвайчиком: незвичний погляд на чарівні краєвиди

Подорож карпатським трамвайчиком: незвичний погляд на чарівні краєвиди

Карпати приваблюють сотні і тисячі туристів з усього світу, і люди знаходять десятки різних способів їх досліджувати і відкривати. Сюди їдуть з автобусними екскурсіями та власним транспортом, відпочивають у фешенебельних дорогих санаторіях, організовують піші та велопоходи, сплавляються гірськими ріками, їздять на квадроциклах чи верхи. Та справжня романтика і неповторний колорит чекає тих, хто обирає незабутню подорож... трамваєм!

Карпатський трамвай - одна з найцікавіших ідей туристичного бізнесу в Україні

Невеличке містечко Вигода, що на Івано-Франківщині, уже знають в багатьох країнах світу, воно приймало гостей з Іспанії, Австрії, Німеччини, Канади, Польщі. Саме тут бере початок старовинна вузькоколійна залізниця, побудована ще наприкінці ХІХ сторіччя. Петляючи між горами, вздовж бурхливої гірської річки, вона біжить вглиб одного з найгарніших масивів Карпат - Горган.

Тут функціонує відносно новий, ексклюзивний екскурсійний маршрут, єдиний в своєму роді, під назвою «Карпатський трамвай». Це звичайний невеличкий тепловоз, та потяг, що складається з двох пасажирських вагончиків та відкритої платформи. Він має своє пряме призначення - вивозити ліс з лісозаготівель вглибині Горган, та робить це поїзд лише двічі на тиждень. Весь інший час трамвай курсує по одному з туристичних маршрутів.

Оригінальна ідея одразу знайша сотні прихильників, і кожного року їх стає все більше. Це чудова можливість побачити чисту красу карпатських гір, не долаючи пішки кілометри крутих стежок, подорож залізницею комфортна і цікава, а відкрита платформа дозволяє насолоджуватись п'янким гірським повітрям, слухати спів пташок та тихий шелест лісу. Пролягає маршрут мальовничими місцями, на шляху туристів - і цілющі джерела, і колоритні садиби, водоспади, гори і полонини.

Історія вузькоколійки, прокладеної серед зелених карпатських гір

Засновником і творцем вузькоколійки в цій частині Карпат був Леопольд Поппер фон Подгарі, власник лісопилень в різних куточках гір. Він розпочав будівництво для покращення свого прибуткового бізнесу з 1890 року, а вже у 1898 вона функціонувала в двох напрямках. Зараз збережена лише частина цієї дороги, де і курсує туристичний карпатський трамвай.

Лісозаготівля була метою барона, та лише в післявоєнні роки ця справа набула величезного розмаху. З 1948 року, за часів радянської влади, ліс з Карпат возили по вузькоколійці активно і постійно. Після розпаду великої імперії цей напрямок став занепадати, і, можливо, про вузькоколійку б забули повністю, якби не така оригінальна ініціатива.

Особливість залізниці старого типу - менша відстань між рейками, ніж у сучасного залізничного полотна. Вона становить всього 75 см. Зумовлено це специфікою ландшафту, а також традиціями тогочасного будівництва. На території України є лише декілька ділянок такої вузькоколійки, і лише тут, у Карпатах, вона досі активно використовується.

Карпатський трамвай: особливості і варіанти маршрутів

Класичний маршрут карпатського трамваю займає чотири години, і тягнеться лише на 13 кілометрів. Проте тут є дуже багато цікавих зупинок, красивих місць і неповторних пейзажів. Довший маршрут, ще насиченіший і яскравіший, тягнеться вглиб високих гір, і займає весь день (вісім годин).

Цікаві місця та зупинки Карпатського трамваю:

  • Селище Вигода - початок маршруту. Тут встановлено памятник тепловозу, який вперше проїхав по рейках залізниці в 1898 році;
  • заповідник «Ширковець» - висяче болото серед зелені гір. Для туристів буде цікаво побачити хижу рослину росичку, яка живиться комахами. Також в заповіднику росте багулія, аромат якої літом настільки сильний, що домашні тварини, пробігаючи поруч, непритомніють;
  • гора Монастир з освяченим хрестом на ній, яка має свою неповторну легенду;
  • джерело «Горянка», в якому тече вода типу «Нафтуся». Збагачена сірководнем та корисними солями, вона сприяє оздоровленню та відновленню внутрішнього балансу. Головне - не переборщити з кількістю випитої води;
  • урочище Дубовий кут - кінцевий пункт короткого маршруту;
  • Мізуньські водоспади - каскади чистої гірської річки, біля яких подорожуючі можуть відпочити та перекусити;
  • Солотвино та Миндунок. Тут можна буде відвідати капличку, збудовану на місці перших соляних шахт, а також побачити старовинні лісозаготівельні споруди і приміщення. Своя історія живе у кожному з них;
  • Новий Мізунь - звідси бере початок стежка на мальовничу полонину Лиса.

Це - класичні маршрути вузькоколійки, проте, замовляючи групову екскурсію, можна включити в неї і інші, не менш цікаві елементи: підйом на вершину гори Яйко Ілемське (1679) чи Менчул (1450), похід стежками карпатських опришків тощо.

Карпатський трамвай може бути весільним кортежем для молодят та їх гостей, такий подарунок сподобається коханій, а для сімейної прогулянки така подорож просто ідеальна.

Організаційні аспекти: як, де і коли

Традиційний маршрут починається кожної суботи та неділі, в 11.00 ранку. Літніми днями трамвай курсує двічі, другий раз відправляється він з Вигоди о 15.00. Білети потрібно замовити наперед, подзвонивши до Любомира Яцківа, ексурсовода та керівника проекту.

Групове замовлення можливе на будь-який день тижня, умови та маршрут можна уточнити в особистому спілкуванні.

Категория: Карпаты | Просмотров: 556 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: