Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 16 » Початківцям :.
18:52
Початківцям :.

Ходити в гори безперечно потрібно. То є велике щастя від Бога, що маємо Карпати і на своїй території теж, але ніколи не потрібно з горами жартувати і ставитись до них з зухвалістю. Коли вони ображаються – то стають злими, непривітними і небезпечними. Їм тоді забрати пару гарячих голів - раз плюнути.

Здається яка може бути небезпека серед літа та ще й в покритих лісами і шовковистими травами схилах?

Найбільшу небезпеку представляє собою високогір’я, тобто місцевість розташована вище зони лісу, вище 1350 – 1500 метрів над рівнем моря. Тут є небезпека попасти в грозу (гуцули називають то явище шаргою), під ураганний вітер швидкістю до 40-45 м/сек. нерідко з сніжною крупою або мокрим снігом серед літа. Саме тут дуже легко зблудити і вийти в умовах обмеженої видимості на обривисті схили. При погіршенні погоди йдіть вниз а не вверх.

Саме тут, вище зони лісу простягаються в Карпатах на багато десятків кілометрів зарослі гірської сосни , яку ботаніки називають сосною муго, поляки - косоджевіною, а гуцули - жерепом. Особливо обширні площі зайняті жерепом в Горганах. Гірська сосна може виснажити недосвідченого туриста до смерті і заховати в своїх заростях його тіло на довгі роки.

Не менш небезпечними в горах є кам’яні розсипи, які в дощову погоду стають слизькими і підступними. Зламати чи вивихнути в них ногу з важким рюкзаком на плечах так же легко як втратити орієнтацію в цьому царстві каміння, порослого мохом.

Завжди бійтеся високо в горах грому і блискавки. Відчувши їх вірогідність мерщій тікайте в долину подалі від металічних предметів, яких в горах предостатньо. То і тріангуляційні пункти, і рештки металічних конструкцій на вершинах (Говерла, Смотрич, Піп Іван і т.п.)

Особливо будьте уважні в період затяжних дощів. Струмки та потоки розбухають так, що переступивши непомітно гірський потічок на маршруті ви повертаючись назад зустрінете гірський шалений потік з гуркотом каміння і брудною неприємною коричневою водною масою, переправитись через який не завжди можливо.

Не влаштовуйтесь на нічліг високо в горах, звідки в екстреному випадку важко спуститися вниз. На гірських стежках уважно дивіться під ноги особливо після дощу, щоб не наступити на хвіст гадюці, яких в Карпатах предостатньо навіть в високогір’ї. Пам’ятайте, що найбільш небезпечний різновид – так звана червона змія (ескулап), чорна та сіра менш отруйні.

Не шукайте собі в дебрях зустрічі з медведицею, особливо коли вона з медвежатами або диким кабаном. Зустріти вовка чи рися в горах влітку майже не можливо.

Ідучи в гори з друзями впевніться що ні в кого з ваших супутників немає проблем з артеріальним тиском, серцевими хворобами та цукровим діабетом. В будь якому випадку майте з собою медичну аптечку з найнеобхіднішими медикаментами.

Не залазьте без страхівки на скелі та кам’яні брили (гг.Шпиці, Писаний Камінь, Смотрич, Вухатий Камінь, Скелі Довбуша і т.п.)

Не спокушуйтесь можливістю покататися на сніжниках,  cфотографуватися на сніжних карнизах і походити по сніжних мостах нижче водоспадів. Намагайтесь не заходити туди, де рідко ступає нога туриста. Там мало шансів дочекатись допомоги від когось і є ризик попасти в забутий браконьєром капкан чи сильце.

Не поєднуйте пікніки, шашлики, випивку спиртного з гірською зоною. Краще займіться цим просто на природі в мальовничій місцевості неподалік цивілізації. Вершини піддаються тільки тверезим. Не пошкодуйте два десятки гривень на придбання компаса та топографічних карт масштабу 1:50 000 „Туристичні стежки чорногори” та „Центральні Горгани” з серії „ Мандрівки по Карпатах”. Не знаєте де купити – пишіть, я вишлю поштою. Ціна мап - по 20 гривень і одержуєте їх на протязі 3-4 днів.

Збираючись в Карпати сплануйте краще маршрут спочатку менш насичений високогір’ям. Підберіть його відповідно до рівня вашого досвіду та рівня вашого туристського спорядження. Не намагайтесь обійти і побачити все зразу. У Вас все життя попереду.

Якщо ви берете в гори дітей особливо чужих пам’ятайте про свою відповідальність перед їх батьками, перед своєю совістю і перед Богом.

Якщо ви ніколи не були в горах і не можете приєднатись до досвідчених туристів – замовте собі професійного гіда, який не тільки безпечно проведе вас найцікавішими стежками, але й розповість про все, що зустрінеться на вашому шляху. В цьому я теж готовий посприяти.

І саме основне правило, порушення якого щорічно обриває в Карпатах життя молодих людей.

НЕ ХОДІТЬ В ГОРИ ПООДИНЦІ. ЦЕ ДУЖЕ НЕБЕЗПЕЧНО. ІНОДІ ШАНС ВИЖИТИ СКЛАДАЄ 50 НА 50.

Ну а на всяк випадок занесіть в пам’ять свого мобільника номери телефонів гірських рятувальних пунктів, які є на цьому сайті. Сміливо занотуйте собі і домашні телефони їх командирів. Навіть нічний дзвінок командиру АРП не буде незручним. Гірська рятувальна служба бажає всім Вам цікавих маршрутів, легких наплічників, гарної погоди, та щасливої дороги.
До зустрічі на туристських стежках Карпат!
Категория: Карпаты | Просмотров: 462 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: