Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 13 » Малова-Малкович Парасковія :.
21:59
Малова-Малкович Парасковія :.


Народилася я і зростала в мальовничому Карпатському краї, на Косівщині, в селі із зеленими царинками та квітучими лугами, там, де вітер з гір запальну «гуцулку» на цимбалах та дримбах виграє, де потічки та чуркала найкращі співанки виспівують, - у Вижньому Березові. Своєрідна краса краю наклала відбиток на духовну культуру гуцулів, на їхню фольклорно-етнографічну творчість.

Краса і велич обрядових дійств, що проходили у моєму селі, чарівність і сила народної пісні, коломийки глибоко бентежили мою дитячу душу, сповнювали гордістю за наш талановитий і мудрий народ. Багато з побаченого та почутого я запам'ятовувала, а згодом почала записувати і впорядковувати. Пізніше, працюючи вчителькою у місті Косові, поповнювала свої записи відповідними матеріалами з інших місцевостей Гуцульщини та сусідніх районів Буковини.

Свої надбання я широко популяризувала: на зустрічах із школярами, на тематичних заходах у бібліотеці та Народному домі Косова, в косівських та верховинських друкованих виданнях: «Гуцульський край», «Роси Гуцульщини», «Гуцульщиниа», «Писанка» та інших.

Ще віддавна мріяла про видання книжки з кращими зразками прадавньої фольклорно-етнографічної творчості Гуцульщини, і лише тепер з'явилась у мене така можливість. Ця книжка є моєю скромною лептою у збереження національного духовного скарбу від забуття, щоб ровесникам про давнину згадати і нащадкам цей скарб передати.

У кожному тексті я намагалася зберегти фольклорну автентику, її витоки, що могло би послужити матеріалом для дослідження етнографії і фольклору Карпатського краю, а саме їх виникнення і розвитку.
Категория: Карпаты | Просмотров: 363 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: