Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 2
Гостей: 2
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Февраль » 18 » Карпати для фотолюбителів
21:06
Карпати для фотолюбителів

Карпати для фотолюбителів

Українські Карпати приваблюють людей всіх поколінь і професій, любителів активного відпочинку, тих, хто прагне покращити своє здоров'я, і тих, хто черпає в горах натхнення і силу. Їдуть сюди за фантастичними пейзажами і свіжим гірським повітрям, за неймовірними картинами яскравої, неповторної і вражаючої природи гір. Саме тут, в цьому чарівному краї, знаходять для себе тисячі нових ідей фотографи, стараючись упіймати об'єктивом світ чистої краси і сили.

Фото, яке зачаровує: що потрібно знати про особливості зйомки в горах

Тим не менш, зйомка гірських пейзажів - справа далеко не проста. Любителі і туристи, затамовуючи подих від захоплення, шалено клацають маленькими і великими фотоапаратами, стараючись спіймати в кадрі неповторну красу і поділитись потім враженнями з близькими. Проте вдома, переглядаючи знімки, вони часто серйозно розчаровуються. Тому що пейзажна зйомка в Карпатах потребує деяких вмінь і навичок, як професійних, так і особистих.

Основні принципи правильної фотозйомки в Карпатських горах:

  • Передача простору. Глибокі, неймовірні далекі пейзажі на фото можуть виглядати плоско і нецікаво. Причина такого ефекту - великі реальні відстані, які важко оцінити сторонньому глядачеві. Для того, щоб додати фотографії глибини, в кадр рекомендують вводити додаткові звичні об'єкти: людину, рюкзак, дерево на передньому плані, чи навіть просто - свої черевики. Такі елементи пейзажу дозволять візуально порівняти масштабність і силу могутніх гір, їх велич і атмосферу.
  • Підбір експозиції. Гірські пейзажі насичені різноманітними відтінками і кольорами, вони дуже контрастні. В таких умовах важко реально оцінити рівень освітлення, а вбудовані в сучасні фотоапарати експонометри часто помиляються. Відчути це можна на простому прикладі. Уявіть, що перед вами весняний пейзаж. Верхівки гір лежать в снігу, над ними - світле блакитне небо, посередині - пишні зелені ліси, а на передньому плані - поле, всіяне яскраво-фіолетовими квітами. «Розумний» вбудований експонометр оцінює рівень світла по-своєму. Проте він вибирає середнє значення зі всієї площі кадру, а там є надто світлі (сніг, небо) ділянки. В результаті фото може вийти або з деякими пересвіченими ділянками, які будуть просто білими, або затемним в нижній частині. Експозицію краще підбирати вручну, або оцінювати освітлення на середній ділянці кадру.
  • Зробити кадр контрастнішим можна за допомогою градієнтного фільтра. Він трохи затемняє верхню частину, і пейзажі з ніжно-блакитним небом виходять яскравими і насиченими. Маленька, але дуже корисна порада для фотолюбителів: старайтесь фотографувати тоді, коли на небі з'являються хоч якісь хмаринки. Вони додають кадру кольору і контрастності.
  • Правильний вибір часу фотозйомки. Багато майстрів фотографії вважають, що оптимальний час для створення неперевершених картин - ранок і вечір. Особливі кольори, гра різних барв, відтінків і світла створюють неймовірні пейзажі. Проте насправді оптимальний час для фото в горах - після обіду. Верхівки гір тоді залиті світлом, кут падіння променів найкращий, а фото виходять насиченими, повними і неповторними.
  • Постійна «бойова» готовність. Гірська погода дуже мінлива, умови освітлення, кольору міняються ледь не щомиті. Ловити найсприятливіші моменти для зйомки треба постійно, завжди тримаючи під рукою фотоапарат.
  • Терпіння і витривалість. Найзахопливіші кадри можна отримати, приклавши для цього серйозні зусилля. Вибратись на найвищу точку гори, подолати холод і страх, боротись з вітром, дощем чи снігом - все це не для слабких духом. Проте фотографії, зняті з особливого ракурсу, або при незвичних погодніх умовах, вражають силою, красою і багатством.

Підготовка до фотопоходів: необхідні аксесуари для неперевершених пейзажів

Щоб привезти додому з подорожі справжі фотошедеври, необхідно правильно укомплектувати набір фототехніки. Важливо мати з собою найнеобхідніше, при цьому не варто надто перевантажувати себе, втомлюючись під час виснажливих підйомів.

Отже, короткий перелік аксесуарів для фотозйомки в Карпатах:

  • Фотоапарат. Він має бути не надто важким і складним, оптимальний варіант - напівпрофесійна дзеркалка, середньої ваги. Для хороших кадрів не обов'язково потрібен дорогий багатофункціональний фотоапарат, вистачить стандартного набору додаткових маленьких помічників;
  • Об'єктиви. В пригоді стане широкоформатний об'єктив, який дозволить передати велич і бескінечність далеких гірських пейзажів, а також дасть можливість фотографувати з вузьких місць (печер, ущелин тощо). Телеоб'єктив допоможе додати свіжості і сили пейзажеві, візуально збільшуючи предмети, що далеко. З таким помічником можна створити, наприклад, чудовий кадр з гірським озером в центрі, в якому відбиватимуться величні вершини;
  • Штатив. Хоча він обтяжує туриста, але в дуже багатьох випадках без такого аксесуару не обійтись. Можна використовувати монопод (схожий на звичайну трекінгову палку), або гнучний штатив на шарнірах, щоб полегшити собі шлях;
  • Набір фільтрів. Один із найважливіших - градієнтний фільтр, який дозволяє знімати пейзажі в сонячний яскравий день, а також поляризаційний фільтр, який забирає поляризоване світло і відблиски;
  • Захисні чохли та сумки, для надійного зберігання фототехніки.

Озброївшись таким набором, можна сміливо підкорювати вершини і відкривати для себе фантастичні нові місця.

Чудові ідеї та безмежні можливості для фотолюбителів в Карпатах

А фотографувати в Карпатах є що в будь-яку пору року. Це справжній рай як для простих любителів фотозйомки, так і для професіоналів. Гра барв і світла, неповторні і різні щомиті небесні простори, яскраве поєднання скелястих схилів, пишної зелені лісів, чарівних квітів - все це хочеться забрати з собою на плівці чи матриці цифрового фотоапарату.

Варті уваги таємничі карпатські ліси, в яких живуть старовинні легенди. Ранкова роса на траві, чиста, як скло, вода в струмках і ріках, гриби і квіти - все це стає окрасою кожного фото. А вище у горах, на просторих карпатських лугах, відкриваються чарівні панорами високих гір, що захоплюють величчю і силою.

Вода у кадрі оживляє і освіжає фотографію, вона іскриться життям і радістю. А якщо це не просто річка, а бурхливий потік з десятками каскадів, водоспад серед зелені лісу, чи кришталево чисте гірське озеро, то така картина здається майже казковою.

Різноманіття барв тішить навесні яскравими квітами, восени - жовтогарячим листям, а взимку засніжені пейзажі на фоні синього неба вражають своєю грандіозністю. Карпати можна фотографувати вічно, проте гори люблять сильних і мужніх, вони нічого не дарують просто так. У постійній боротьбі зі стихією, долаючи важкі підйоми і підкорюючи нові вершини, фотографи отримують не лише задоволення від зйомки, а й насолоду від самої подорожі.

Фототури: фантастичний досвід і практичні заняття для тих, хто опановує мистецтво фотографії

Якщо ж ви не дуже добре орієнтуєтесь в світі фотографії, не варто засмучуватись. Для любителів зйомки на природі, а також для тих, хто обожнює подорожі і туризм, є спеціальні професійні фототури, насичені і цікаві. В таких мандрівках з групою туристів йде досвідчений фотограф, який розказує основи пейзажної зйомки, показує правильні і цікаві ракурси, проводить теоретичні та практичні заняття.

Такі фототури - це неймовірно цікава можливість і новий досвід для кожного. Поєднуючи мандрівки Карпатами з наукою фотографії, ви отримаєте максимум задоволення від кожної миті, проведеної тут, в цих магічних і прекрасних горах.

Категория: Карпаты | Просмотров: 517 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: