Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 11 » Отець-доктор Дмитро Блажейовський: "Я є першим, хто робить сліди на снігу, інші йдуть за моїми слідами"
22:09
Отець-доктор Дмитро Блажейовський: "Я є першим, хто робить сліди на снігу, інші йдуть за моїми слідами"

Отець-доктор Дмитро Блажейовський: "Я є першим, хто робить сліди на снігу, інші йдуть за моїми слідами"


Екслюзивні схеми для вишивання ікон, вишивані образи, десятки наукових праць, жага до пізнання і невтомна праця – основні складники мікровсесвіту цього виняткового українця

У дитинстві, побачивши прагнення знань малого Дмитра, вчителька подарувала йому «Кобзар». Згодом він вивчить його напам'ять. Жага до пізнання вестиме його впродовж ста одного року життя. 23 квітня спільнота Львова проводила заходи, приурочені до першої річниці відходу у Вічність отця-доктора Дмитра Блажейовського.

Отець-доктор Дмитро Блажейовський народився 21 серпня 1910 року у селі Вислоці Горішнім на Лемківщині. У 1922-1932 роках навчався в гімназії у Перемишлі. Як згадує отець Ігор Ковальчук, директор музею вишиваних ікон та образів отця-доктора Дмитра Блажейовського, через жагу до знань отець-доктор пішки йшов до Праги, аби вступити в інститут за спеціальністю електро-техніка. Проте навіть цей крок не давав йому остаточного спокою. У 1933 році він вирушає у пішу прощу до Рима. І це паломництво назавжди змінює його життя. 1933 рік – один із «святих років» в історії Рима, коли відкриваються  двері в Базиліці Святого Петра. Дорогою до Рима він почув українську пісню, коли ж познайомився з виконавцями, виявилось, що це семінаристи з колегії Святого Йосафата. Так розпочалося навчання у семінарії. Через сім років отець Блажейовський отримав свячення, а у 1942 році здобув докторат з теології в університеті Урбаніянум  та у 1946 році докторат з історії Церкви в університеті Грегоріянум у Римі. Як науковець отець-доктор Дмитро Блажейовський є автором близько двадцяти шести наукових праць, серед яких близько шести шематизмів українських єпархій та діаспорного служіння (Шематизм – довідник, у якому подається повна інформація про парафії єпархії, списки духовних осіб та церковних організацій, кількість вірних парафій, стан церковного майна. Здебільшого – це товстий покажчик на більш ніж тисячу сторінок, написаний на основі архівних документів – Ю.Л.)

Після докторантури і наукової праці у Римі отець-доктор Дмитро Блажейовський їде до Америки на душпастирську працю. Його пасторське слово почули в штатах Коннектикут, Міссурі, Колорадо, Пенсильванія, Техас. У Сполучених Штатах отець-доктор пропагував українську мову та культуру. «Українські церкви і родинні доми у вільному світі є в середовищі інших культур, що пригнічують українську культуру та українські традиції. Нам треба протиставлятися цим небезпечним впливам і асиміляції. Наша культура – давня, відрізняє нас від інших, має свою красу. Під багатьма оглядами – іншої такої немає…», - писав отець-доктор Дмитро Блажейовський. Своє культурно-духовне передання він вирішив здійснити у вишитій іконі. У шістдесятилітньому віці отець-доктор береться за голку, попередньо розробляючи схеми для образів. «Треба було мати велику відвагу, щоб розпочати таку виснажливу працю, адже у вишиваних образах на один сантиметр квадратний припадає 144 стібків, що приблизно становить близько трьох тисяч занизувань голкою. Це робота, яка вимагає цілеспрямованого і терпеливого виконання. Часто отець навіть клав лупу і під нею вишивав», - зазначила адміністратор музею вишиваних ікон та образів отця-доктора Дмитра Блажейовського  Наталя Струк.

За сорок років своєї праці отець-доктор розробив і вишив 350 ікон, частину з яких подарував парафіям за кордоном. Проте спадщина отця Блажейовського налічує вишиті хоругви, які сьогодні знаходяться у храмах Мюнхена, Рима, Канади, Америки, зокрема і Львова; вишиті плащаниці, вишитий іконостас та портрети великих українців, а також спеціальні вишивки на мантіях Патріархів УГКЦ – кардинала Мирослава-Івана Любачівського та Любомира Гузара.

Отець-доктор Дмитро Блажейовський вишивав до останнього подиху, під час свого столітнього ювілею він зазначив, що ще має багато планів, які хотів би реалізувати. У Львові функціонує музей вишиваних ікон і образів, заснований отцем-доктором Дмитром Блажейовським. Кожен відвідувач може ознайомитись із двомастами вісімдесятьма іконами, вишитим іконостасом, плащаницями і хоругвами. У музеї відвідувачі мають змогу побачити першу роботу митця – Вишгородську Богородицю, (також цілий пласт богородичних ікон); збірку образів із вишитими святими. Виставка вишиваних ікон отця-доктора Дмитра Блажейовського побувала у 150-ти містах України. Сьогодні з'явилось чимало послідовників цієї унікальної техніки.

«Двері нашого музею – завжди відчинені для відвідувачів. Вхід – вільний, але кожен може скласти добровільну пожертву. Важливо, що майже щодня до нас приїжджають вишивальниці з різних міст України, дивляться на схеми, на техніку, «відшивають» плащаниці і хоругви. Для нас важливо, аби вишитий світ отця-доктора далі жив, не зважаючи на те, що музей державою не підтримується», - зазначив отець Ігор Ковальчук.

Коли дивишся на ікони, розумієш, що кожен стібок зроблений з любов'ю і молитвою. Нитка за ниткою – розвиток історії не лише окремого вишитого образу, але і нашого українського життя. Перед очима відвідувачів – лики Ісуса Христа, Матері Божої, святих, біблійні сцени. «Вишивка – це наша українська самоідентифікація… Будьмо сильні, як були наші прадіди. Вільні у вільному світі, бережім пильно нашу культуру і наші традиції, плекаймо їх словом і ділом», - наголошував отець-доктор Дмитро Блажейовський.
Категория: Карпаты | Просмотров: 487 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: