Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 11 » Через поле, через гай іде до діток Миколай
21:27
Через поле, через гай іде до діток Миколай

Через поле, через гай іде до діток Миколай


Автор: Вікторії УСЕНКО

Віталію Івановичу Ходанові, інженерові-екологові одного з найбільших в Україні Прикарпатського національного парку «Гуцульщина», де розташована символічна садиба небесного доброчинця, виповнилося 40 років. Близько п’яти з них він успішно виконує почесну роль і місію святого Миколая в нашій державі. На його адресу  — 78600, Україна,  Івано-Франківська обл., Косівський р-н, с Пістинь, «Садиба святого Миколая» — надходять  тисячі дитячих листів. Сюди приїжджають гості з України та з-за кордону. А звідси летять сотні вітальних листівок постійним дописувачам і тим, хто надсилає малюнки, композиції та іграшки на виставку та в майбутній музей садиби.

Віталій Іванович настільки зжився зі своєю роллю доброчинця, що під час свят його й рідні діти не впізнають. Він зустрічається  з малечею і протягом року, а напередодні 19 грудня виїжджає із садиби  у благодійну подорож. Аби привітати всіх, до справи долучаться  місцеві підприємці і майстри кулінарії, котрі готують солодкі подарунки. Обов’язково за гуцульським звичаєм виготовляють сирні коники, які супроводжують великі свята й символізують добро, достаток, щиру працю і здоров’я. Їх треба обов’язково скуштувати й на Миколая.

При садибі святого Миколая є пасіка, на якій газдує досвідчений пасічник із села Кобаки Василь Палійчук. Мед беруть із сорока вуликів — найновіших скляних на кілька бджолосімей та найдревніших — дерев’яних пеньків. Тож цьогоріч сиротам дістанеться й мед у баночках із фірмовими етикетками садиби. Багато хто вже поласував ним ще на Миколая 22 травня. Тоді свято з піснями і танцями вперше організував Косівський центр дитячої творчості. Це був один із  кроків у втіленні державного проекту — створення Карпатського «Артека», який прийматиме дітей цілий рік.

Проект мистецько-етнографічно-культурного комплексу на Гуцульщині розробляють студенти «Львівської політехніки». Як  розповідає начальник відділу рекреації та екологічної освіти національного  парку Вікторія Лосюк, він передбачає будівництво школи, театру, музею, гуцульського села з хатами, майстернями для ремесел і промислів горян, щоб навчати цьому дітей. Планується розвиток підсобного господарства з вівце-  та конефермою для оволодіння навичками верхової їзди.

Директора національного парку Василя Пророчука та самого «Миколая» я застала на монтажі спортивного майданчика зі штучним покриттям. Це, кажуть вони, подарунок дітям від голови обласної адміністрації Михайла Вишиванюка. До речі, уряд країни виділив цьогоріч 300 тис. грн на будівництво музею, наступного року очікують ще 2 млн надходжень на втілення першого етапу проекту Карпатського «Артека». Тут збудують дитячу залізницю із казковими станціями  «Колобок», «Півник-братик», «Кіт у чоботях», «Курочка Ряба». Вже збудовано сцену, на яку зійдуть, щоб  долучитися  до участі у проекті, відомі артисти України.

Сьогодні святий Миколай очікує, коли в його маєток упродовж  зимових свят і канікул приїде велика кількість дітлахів, щоб відпочити і пообіцяти святому та батькам бути чемними та працьовитими. А в нагороду — покататися з Миколаєм на бричці чи санях, сісти на 12 стільців, що символізують найважливіші людські чесноти.
Категория: Карпаты | Просмотров: 431 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: