Категории
Видео [72]
Новости [197]
Львов [133]
Карпаты [1160]

Наш Опрос:
Где будет Олимпиада 2022
Всего ответов: 40


Еще опрос?

Офіційне лого
Олімпіади 2022:


Статистика

Онлайн всего: 2
Гостей: 2
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Март » 17 » Стужицький дуб :.
21:13
Стужицький дуб :.

Фото із ЕІВ ПОТІК
Cтужицький Дуб "Чемпіон" Ужанського НПП - на третьому місці у номінації "Найстаріше дерево України". Це стало відомо після того, як у Києві Державна служба заповідної справи спільно з Еколого-культурним центром оприлюднили перелік Національних дерев України. За результатами всеукраїнського конкурсу конкурсу "Національне дерево України" до списку увійшло 17 найстаріших видатних дерев з 10 областей і Криму. Таким чином природоохоронці намагаються привернути увагу громадськості до проблеми збереження старих дерев.

Переможців конкурсу визначали у чотирьох номінаціях. За словами заступника начальника держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Михайла Гайдура, дуб "Чемпіон", якого вважають батьком Діда-дуба, посів третє місце у номінації "Найстаріше дерево України". Обидва дерева зростають у с.Стужиця. Наразі дуб "Чемпіон", з огляду на свій поважний 1300-літній вік, має певні пошкодження стовбура і потребує негайного лікування та належного догляду. Хоч він росте недалеко від Діда-дуба, про нього меншез нають шанувальники природи. Отож тепер завдання парку і співробітників Новостужицького природоохоронного науково-дослідного відділення оточити ще одне відоме на всю Україну дерево турботою. Очікується, що будуть виділені певні кошти на лікування старожила за сучасними технологіями і методами, щоб "Чемпіон" ще не одне покоління радував людей своєю могутністю і красою.

А найстарішим деревом України визнано 2000 річну оливу з Нікітського ботанічного саду (АР Крим), на другому місці - теж жителька цього саду, 1700-річна фісташка.

Що стосується переможців обласного етапу конкурсу, то "Історичним деревом Закарпаття" визнано ясен звичайний (вік 400 років), який зростає в Ужгороді на набережній Незалежності. Планується назвати його "Ясен Масарика", на честь першого президента Чехословацької Республіки, визначного науковця і політика Томаша-Гаріка Масарика. "Меморіальним деревом Закарпаття" названо платан кленолистий (який незабаром називатиметься "Платан Другетів"), що зростає на території Парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення "Парк ім.Горького" (Підзамок).

Найближчим часом Міністерство охорони навколишнього природного середовища України випустить сертифікати, які засвідчать, що 17 дерев України є "національними", і будуть вважатися такими ще щонайменше сто років. Представники еколого-культурного центру сподіваються отримати державне фінансування на лікування таких рослин і догляд за ними.
Категория: Карпаты | Просмотров: 459 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: